Doar 40 de salajeni au depus cereri pentru finantarea solutiilor alternative de energie. Multi nu sunt convinsi ca vor primi bani pe investitia facuta.
Programul „Casa Verde”, care a demarat in urma cu o luna, a reusit sa stranga, pana in prezent, doar 40 de cereri in Salaj, potrivit datelor primite de la consilierul din cadrul APM Salaj, Gruia Mihai. Chiar daca pentru judetul Salaj a fost alocata o suma de 1.258.322 de lei, salajenii nu par interesati sa isi monteze panouri solare si sa foloseasca energie neconventionala beneficiind de subventii fixe de la stat. Pentru amplasarea centrale-lor termice pe rumegus – subventia este de 3.000 de lei, in cazul centralelor pe baza de panouri solare – subventia ajunge la 6.000 de lei, iar pentru cele pe baza de pompe de caldura – subventia ajunge la 8.000 de lei. In Salaj, din totalul cererilor, peste 95 la suta au fost pentru panouri solare, a precizat Mihai Gruia.
Salajenii interesati trebuie sa depuna o cerere, insotita de o copie dupa cartea de identitate si dupa actul de proprietate si sa aiba un cont in care sa fie virati banii. Toate aceste acte, impreuna cu o adeverinta fiscala care sa ateste ca viitorul beneficiar nu are datorii la stat, trebuie depuse la Agentia de Protectia Mediului. Proprietarul trebuie sa caute si o firma acreditata care monteaza centrale termice ecologice si apoi sa incheie un contract prin programul ^Casa verde^. La final, proprietarul trebuie sa plateasca lucrarea, iar dupa ce o receptioneaza se duce, din nou, la Agentia pentru Protectia Mediului Salaj cu factura de instalatie, dar nu mai tarziu de 31 octombrie. Daca va merge dupa aceasta data, nu va mai primi banii anul acesta, ci doar anul viitor. Potrivit informatiilor primite de la Mihai Gruia, consilier APM Salaj, cauza pentru care sunt cereri putine este faptul ca salajenii sunt reticenti si nu sunt convinsi ca vor primi bani pe investitia facuta.