Autoritatile locale vor avea un cuvant de spus in modul cum vor fi conduse scolile, potrivit noii Legi a Educatiei. Consiliul de Administratie al scolii, care este organul de conducere a unitatii de invatamant, isi va modifica componenta. Daca in prezent este format doar din reprezentanti ai cadrelor didactice, potrivit noii legi, autoritatile locale vor avea si ele repre-zentanti in consiliu. Componenta consiliilor va cuprinde 50 la suta perso-nal didactic al scolii si 50 la suta reprezentanti ai comunitatii locale. Din cei 50 la suta ai comunitatii, jumatate vor fi parinti si jumatate vor fi reprezen-tanti ai Consiliului Local, care nu pot fi cadre didactice din scoala respectiva.
Ca o noutate este faptul ca presedintele Consiliului de Administratie nu mai este directorul, ci o persoana aleasa prin vot secret din randul autoritatilor locale. Si atributiile Consiliului de Administratie in noua formula se schimba. Acesta va aproba orele si optionalele din scoala, lucru realizat inainte de inspectoratul scolar.

CONSILIUL LOCAL VA FINANTA SCOLILE
Prin noul proiect de lege este reglata si pro- blema finantarii scolilor. Pe langa finantarea de baza realizata de costul per elev, va mai exista o finantare de la Consiliul Judetean, care va suporta cheltuieli legate de investitii, reparatii, finantare a internatelor, transport al elevilor, naveta a profesorilor, iar tot ca o noutate scolile care reusesc sa atraga finantari le vor putea folosi fara restrictii.
Controversata problema a titularizarii a fost rezolvata. Profesorii titulari in sistemul de invatamant preuniversitar pot sa-si pastreze dreptul dobandit in concursul national de titularizare, la data intrarii in vigoare a acestei legi. Concursul de titularizare va avea loc, de acum inainte, la nivel de scoli, iar profesorii suplinitori care au luat minim nota sapte la concursul de titula-rizare in ultimii trei ani, se pot titulariza la scoala care predau daca consiliul de administratie e de acord.
Amenzi mari pentru parintii cu copii chiulangii
Deputatii au majorat si amenzile pentru parintii care nu isi trimit copiii la scoala: intre unul si cinci salarii medii pe economie, fata de maximum 1.000 de lei, cat propunea Guvernul. A fost reglat si statutul disciplinei religie, care era pe cale sa dispara din programa scolara. Religia nu va mai fi materie optionala, cum propunea Guvernul, si se va studia obligatoriu pana in clasa a XII-a.