In Salaj, zeci de minore care aduc pe lume bebelusi isi abandoneaza copiii.
65 DE MINORE GRAVIDE IN 2010
In primul trimestru din 2010, au fost depistate trei gravide cu varsta sub 15 ani si 62 gravide cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani, conform datelor oferite de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli. Situatia este ingrijoratoare si daca urmarim datele de anul trecut cand au fost noua fete gravide cu varste sub 15 ani si 240 fete cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani. Si in anul 2008, au fost inregistrate 12 fete insarcinate sub 15 ani si 240 de fete gravide avand varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani.
Situatia este mult mai grava, in conditiile in care cifrele prezentate anterior sunt cele detinute de Directia de Sanatate Publica Salaj, dar care nu reflecta toate cazurile de copii ce au, la randul lor, copii.
SE INMULTESC INGRIJORATOR ABANDONURILE
Nu numai ca sunt minore si au nascut, dar cele mai multe dintre aceste fete isi parasesc copiii in maternitate. In cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Salaj au fost inregistrate, in anul 2010, 40 de fete care prezinta risc de abandon al copilului. Cifrele sunt mari daca le comparam cu cele de anul trecut, cand tot anul au fost 53 de cazuri de abandon inregistrate in maternitate, potrivit informatiilor primite de la Benedek Helga, sef serviciu in cadrul Directiei de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Salaj.
SARACIA LE FACE PE FETE SA-SI ABANDONEZE COPIII
Majoritatea mamelor minore provin din comunitatile de rromi sau din familii sarace ori dezorganizate si din familii cu multi copii. Fara sa stie ce responsabilitati implica statutul de mama, fetele au nevoie de consiliere psihologica, dar si de o ingrijire medicala speciala. Pentru ca nu sunt pregatite sa faca fata indatoririlor de parinte, multe isi abandoneaza copiii in spital. „Noi stam de vorba cu parintii fetelor si facem tot posibilul sa ii convingem sa ia copilul acasa, insa, cu toate acestea, cam jumatate dintre mamele minore isi abandoneaza copiiiI, explica Alina Mihut, asistenta sociala a maternitatii Zalau.
Lipsa de educatie si de informare este principala cauza a numarului mare de mame minore. „Le explic ce drepturi au, le ajut sa isi faca certificate de nastere, actele pentru indemnizatii sau trusou. Consilierea urmareste reducerea starilor de stres si neliniste, cresterea increderii in sine, dar si luarea celei mai bune decizii”, precizeaza asistenta sociala.
Exista si cazuri in care fetele au unul sau ambii parinti plecati in strainatate, dar sunt si situatii in care adolescenta ce a nascut este copil unic la parinti, din familie care nu are conditii materiale dificile, a mai spus asistenta sociala.
BEBELUSUL IN PLASAMENT, MAMA LA SCOALA
Fie ca au ajuns la sarcina accidental, fie ca sunt deja maritate, asa cum se intampla in comunitatile de romi, iar nasterea copilului este o „cerinta” a acestei societati, mamele-copii ajung la o maturizare fortata, concomitenta cu parasirea scolii. Ca sa evite asemenea situatii, care nu fac decat sa amplifice dramatismul unor vieti aflate, totusi, la inceput de drum, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Salaj incearca sa plaseze bebelusii la bunici ca mama-minora sa isi continue studiile.
LIPSA DE COMUNICARE – PRINCIPALUL VINOVAT
Si, totusi, pentru aceste situatii trebuie sa existe si un vinovat, iar acesta este, potrivit DGASPC, lipsa de comunicare dintre parinti si copii ce se pot trezi, peste noapte, parinti. Cred ca este o lipsa de comunicare intre copii si parinti, si nici in scoala nu se face destula educatie sexuala, fapt care duce la asemenea cazuri de copii cu copii, a mai precizat Alina Mihut.
Avort la 15 ani
Din cele 65 de minore gravide de anul acesta, 16 au recurs la avorturi in cadrul spitalelor din judet, potrivit informatiilor primite de la purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Salaj, Mihai Cheseli. Dintre acestea, doua avorturi au fost realizate fetelor sub 15 ani si 14 fetelor cu varste de pana la 19 ani. Si anul trecut, din cele 249 de gravide, 61 au facut avorturi in spitalele salajene. In anul 2008,din 252 de minore gravide, 46 au recurs la avorturi.