Senatoul a amanat votarea legii din cauza divergentelor. Fekete Andras spune ca, la nevoie, se poate prelungi sesiunea parlamentara.
Comisia de invatamant din Senatul Romaniei a amanat votarea noii legi a educatiei. Motivul este controversatul articol al legii, care prevede predarea Istoriei si Geografiei in limbile minoritatilor nationale. Pe acest articol au aparut divergente intre reprezentantii puterii si ai opozitiei, care critica articolul cu pricina.
Senatorul UDMR de Salaj, Fekete Andras ne-a declarat ca „in caz de intarziere a votului legea nu se poate aplica pentru ca in septembrie abia ar fi gata raportul Comisiei, iar apoi mai sunt multe proceduri. Deocamdata Comisia de invatamant de la Senat lucreaza la aceasta lege pana vineri. Si daca lucra-rile in comisie s-ar termina saptamana viitoare, tot mai este timp ca aceasta lege sa intre in dezbaterea parlamentului in cursul acestei sesiuni si pentru ca legea sa intre in vigoare de la toamna. La nevoie, pentru a vota legea educatiei, am putea prelungi actuala sesiune parlamentara, dar noi speram ca nu se va ajunge aici”.
Liderul UDMR, Marko Bela a declarat ca nevota-rea acestei legi in actuala sesiune parlamentara pune in pericol aplicarea legii incepand cu anul scolar viitor. Liderul formatiunii a cri-ticat ritmul lent in care legea este dezbatuta de comisia de invatamant. Marko Bela este de parere ca o intarziere de o luna sau doua inseamna de fapt o intarziere de un an in aplicarea legii.
Reprezentantii PNL au spus ca pot face o singura concesie pentru a vota legea, si anume includerea in manualele de istorie si geografie a unui rezumat in limbile minoritatilor, cele doua materii urmand a fi predate tot in limba romana.