Salajenii au renuntat de mult sa-si dea copiii la scoala din cartier. Vaneaza scolile cu nume bun pentru o educatie de calitate. Pe scolile care dau rezultate e bataie. Iar scolile sunt in permanenta concurenta.
Astfel, anul scolar 2009-2010 este primul an in care o scoala din Zalau depaseste la medii Scoala Gimnazila Nr.1 din Simleu Silvaniei, care, in ultimii doi ani, a avut cele mai mari medii. Scoala Simion Barnutiu detine primele patru locuri din fruntea clasamentului judetean prin Zaharia Andreea, cu o medie de admitere de 9,99, rezultata dintr-o medie a tezelor cu subiect unic de 9,97, o medie de absolvire a claselor V-VIII de 10 si a examenelor nationale de 10. Urmatoarele trei locuri din clasament sunt detinute de trei fete, toate cu aceeasi medie 9,98 si de la aceeasi Scoala „Simion Barnutiu”. De altfel, intre primele 20 de medii de admitere la liceu se inscriu sapte elevi ai Scolii „Simion Barnutiu”.
Elevii Scolii Gimnaziale Nr.1 Simleu Silvaniei sunt si ei performeri. Primele medii ale simleuanilor sunt 9,96, doua medii de 9,95 si una de 9,94.
Urmatoarea pozitie in topul zece al celor mai mari medii de admitere la liceu este ocupata de o eleva a Scolii „Simion Barnutiu” cu media 9.93, la egalitate cu eleva Grupului Sportiv „Avram Iancu” din Zalau si cu inca o eleva a Scolii Gimnaziale „Horea” din Simleu Silvaniei, cu aceeasi medie. In cazul in care doi sau mai multi candidati au medii egale, departajarea lor in perspectiva admiterii computerizate se face dupa mai multe criterii, primul fiind media generala obtinuta la tezele cu subiect unic.
De remarcat este slaba reprezentare intre fruntasii clasamentului a absolven-tilor unor scoli din Zalau considerate a fi foarte bune. Nu au confirmat, anul acesta Scoala „Mihai Eminescu” Zalau si Scoala „Gheorghe Lazar” Zalau. Sa fie profesorii de aici mai exigenti, comparativ cu cei din scolile enumerate mai sus? Sau s-a creat o publicitate falsa anumitor scoli.
Mediul rural – codas
In primele 20 de medii de admitere la liceu sta doar o singura scoala din mediul rural, Grup Scolar „Ioachim Pop” din Ileanda, dupa ce anii trecuti mediul rural era mult mai bine reprezentat.
La polul opus, vin cele mai mici medii de admitere la liceu, adica sub patru (sapte medii, din care cinci in mediul rural), si 70 de medii intre patru si cinci. Dintre acestea, 80 la suta sunt medii intre unu si doi, atat la tezele unice, cat si la examenul de evaluare nationala, in timp ce mediile de absolvire ale celor patru ani nu a fost la nici unul sub cinci. Din contra, ultima medie de admitere la liceu este a unui elev de la Scoala Giurtelecu Simleului, care a avut media celor patru ani 6,23, iar cea a exame-nelor nationale 1.
O concluzie logica care se poate trage de aici este ca elevii din mediul rural primesc, in decursul celor patru ani, note mari pentru a absolvi, in timp ce la exame-nele nationale iau note de unu.