Ministrul Sanatatii a dat spitalele primarilor salajeni, asigurandu-i ca datoriile scadente la 1 iulie 2010 vor fi platite integral.
In prezenta Ministrului Sanatatii, Cseke Attila, au fost semnate vineri protocoalele care vizeaza trecerea spitalelor in subordinea autoritatilor locale. Este vorba, in prima faza, de patru dintre spitale: Spitalul din Cehu Silvaniei, Spitalul din Jibou, Spitalul de Boli Cronice Crasna si Spitalul Orasenesc din Simleu Silvaniei. Primarii din cele patru localitati salajene, au semnat pe rand, dupa ce Ministrul Sanatatii i-a asigurat ca arieratele vor fi platite in totalitate si spitalele vor fi preluate fara nicio datorie. O lamurire necesara dupa ce saptamana trecuta ministerul anuntase ca spitalele vor fi preluate cu datoriile achitate doar pana la 31 martie, primarii fiind ingrijorati de sumele restante acumulate din 1 aprilie pana in prezent. In ceea ce priveste Spitalul de Urgenta Zalau si Centrul de Cercetare si Asistenta Medicala Simleu Silvaniei, Ministrul Sanatatii si-a exprimat speranta ca si acestea vor trece, in cel mult zece zile, in subordinea autoritatilor locale. Cseke Attila s-a declarat satisfacut convins fiind ca o „activitate atat de ampla nu opoate fi coordonata bine de la Bucuresti”.
Ministrul sanatatii a tinut sa sublinieze ca a fost rezolvata o problema importanta prin egalizarea tarifelor pentru servicii similare si ca nu vor mai exista cazuri in care o procedura medicala va fi platita diferit. Ministrul a exemplificat cu cazul spitalului din Simleu, care primea cel mai putin dintre spitalele din tara pentru serviciile medicale, desi implicau aceleasi proceduri si, implicit, aceleasi cheltuieli. Ca o solutie pentru supravietuirea spitalelor mici, Ministrul Sanatatii recomanda ca acestea sa-si defineasca o anumita specializare sau domeniu pentru a fi eficiente O specializare intr-un anumit domeniu ar creste sansele spitalului de a avea medici specialisti si pacienti.
Coplata se introduce la 1 ianuarie
In premiera, la Zalau, Ministrul Sanatatii a clarificat problema sistemului de coplata, care se va introduce din 1 ianuarie 2011 si nu de la 1 iunie sau 1 iulie 2010, cum era speculat pana acum. Coplata se refera la suma de bani pe care va trebui s-o achite pacientul din propriile buzunare daca se va prezenta la medicul de familie fara programare.
Ministrul a justificat decontarea celui mai ieftin medicament in cazul retetelor compensate, cu posibilitatile limitate ale statului, aratand ca cei 4,5 milioane de asigurati nu pot sustine o populatie de cinci ori mai mare.