Pentru ca incalca mai multe articole din Constitutia Romaniei, legile taierii pensiilor si salariilor pot fi atacate in instanta.
Chiar daca este foarte probabil ca legile austeritatii, care au plecat spre promulgare, sa treaca de Curtea Constitutionala, acestea incalca mai multe articole din Constitutia Romaniei. Multe legi adoptate anapoda de catre Parlamentul Romaniei au fost contestate in instanta. Cei mai multi oameni, care au ales aceasta cale pentru a-si face dreptate, au avut castig de cauza. Cel mai bun exemplu este taxa auto de poluare. Numai cine nu a contestat taxa in instanta nu si-a recuperat banii platiti aiurea pentru masinile inmatriculate.
Legea taierilor de venituri se poate contesta in instanta pe baza articolului 47 din Constitutie, care prevede ca statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent. Daca i se taie unui amarat dintr-o pensie de 400 de lei cum va mai duce un trai decent? Articolul 53 din Constitutie, care este invocat de Guvern pentru aceste taieri de pensii si salarii, speficica faptul ca exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor. Ciocnirile dintre protestari si jandarmi din ziua votarii motiunii nu au dus sigur la apararea ordinii si sanatatii moralei publice, a drepturilor si libertatilor cetatenilor. Tot articolul 53 prevede ca restrangerea unor drepturi poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii. In schimb, aceasta masura este discriminatorie pentru faptul ca sunt afectate doar anumite categorii sociale, cea mai importanta categorie fiind bugetarii.
Mai multi avocati sunt de parere ca, desi va dura foarte mult, cei care vor contesta legile in instanta au dreptul sa ceara diferenta si sa o obtina ca despagubire. S-ar putea obtine si cheltuielile de judecata, la care ar fi obligat statul de catre instante. Totusi, despagubirile se vor acorda, chiar si cu titlul de mostenire, daca petentul nu supravietuieste procesului. S-a intamplat la fel si in cazul taxei de poluare. Atunci, mii de romani au deschis procese pentru recuperarea banilor, invocand Tratatul de Constituire a Uniunii Europene, si au castigat. Evident ca masura va adauga o presiune imensa asupra instantelor, pe masura ce se vor deschide sute sau mii de procese individuale. De acest lucru trebuie sa tina seama autoritatile cand se expun la astfel de situatii.