Consiliul Judetean si primariile vor putea numi managerii si vor supraveghea activitatea acestora.
Datoriile spitalelor se ridica la noua milioane de lei
Pe primul loc la datorii este Spitalul de Urgenta Zalau cu 6265 milioane de lei, urmat de Spitalul Simleu cu 1343 milioane, Spitalul Jibou cu 747.000 de lei, Spitalul Cehu Silvaniei cu 256.000, Centrul de Cercetari Simleu cu 202.000 si Ambulanta cu 184.000 de lei. Singurul fara datorii este Spitalul de boli cronice din Crasna.
Sase unitati spitalicesti cu paturi din Salaj vor trece, de la 1 iulie, in subordinea autoritatilor locale si vor pierde 190 de paturi, potrivit datelor primite de la directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Ligia Marincas. Ele vor functiona cu o noua structura si rearanjare compartimentala.
In cazul Spitalului de Urgenta Zalau, care va fi preluat de Consiliul Judetean, se desfasoara discutii intre institutiile implicate in procesul de descentralizare si se pregatesc documentele care stau la baza acestui proces, a precizat purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Zalau, Codruta Puscas.
Din momentul preluarii, primariile locale si Consiliul Judetean sunt direct raspun-zatori de ceea ce se intampla in spitale. Nemultumirile care exista se refera la sumele restante ale spitale-lor. Ministrul anuntase ca va preda spitalele fara datorii, insa, potrivit directorului DSP Ligia Marincas, este vorba de arieratele de pana la 31 martie. Din 1 aprilie pana in prezent, spitalele au mai acumulat insa datorii, de care primarii nu sunt bucurosi. „Este neperformant si nu putem optimiza activitatea daca plecam din start cu datorii”, a precizat primarul orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas. Deocamdata,”se desfasoara procesul de inventariere, de preluare-primire, care, practic, dureaza cam o luna, dupa aceea vom vedea cu stam”, a mai spus Septimiu Turcas.
Autoritatile locale vor asigura partea de administrare si, potrivit ministrului Cseke Attila, vor numi managerul si vor supraveghea activitatea acestuia. In cazul in care constata ca spitalul respectiv nu este manageriat asa cum trebuie, managerul poate fi schimbat de autoritatile locale. Acolo unde exista finantare, deci acolo unde autoritatile locale au bani, acestea se pot implica mai mult in administrarea spitalului.
In ceea ce priveste finantarea spitalelor dupa descentralizare, ea se va face ca si pana acum. Ministerul Sanatatii isi va pastra finantarea pe programele de sanatate si pe partea de urgenta, iar contractul intre spital si casele de asigurari de sanatate va ramane in vigoare, a precizat Ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Ministrul Sanatatii a mai spus ca aceasta descentralizare este absolut necesara pentru ca, astazi, finantarea spitalelor se face incorect si ineficient.
Ce mai ramane din spitalele salajene
Dupa restructurare spitalul judetean ramane cu 753 de paturi, iar sectia de medicina interna va include si sectiile de diabet zaharat, endocrinologie, gastro-enterologie. Sectia de chirurgie generala va include sectiile de chirurgie plastica, arsi si chirirgie reparatoare. In spitalele din Simleu raman 175 de paturi, iar sectia de ghirurgie generala va cuprinde si sectia de traumatologie – ortopedie. S-a renuntat la pneumologie si TBC din lipsa unui medic specialist. In Cehu Silvaniei vor fi 40 de paturi de spital iar spitalul de boli cronice Crasna va ramane cu 50 de paturi.