Subventiile nationale pe terenuri s-au taiat de tot. Contrar legislatiei europene si tratatului de aderare, pentru platile pe suprafata (subventii la hectar)
nu va mai fi alocat fermierilor pentru anii 2010-2013 nici un leut de la buget.
25.000 de salajeni nu vor beneficia de la platile complementare
Daca salariile bugetarilor se ciuntesc cu 25 la suta, daca pensiile si ajutorul de somaj se diminueaza cu 15 la suta, daca indemnizatiile pentru cresterea copilului scad si ele tot cu 15 la suta, subventiile nationale pe suprafata pentru sectorul vegetal sunt eliminate de tot. Ca sa fim mai bine intelesi, la negocierile de aderare la Uniunea Europeana s-a stabilit un sprijin pentru suprafata de teren. O parte din sprijin provine din fondurile europene, o alta parte de la bugetul national. Asadar, incepand din 2007 s-au acordat plati directe (din fonduri europene) pe suprafata si plati complementare. Intr-adevar, aceste subventii sunt de patru ori mai mici decat in alte state europene,dar uneori decat nimic e bun si praful in ochi. De astfel de subventii au beneficiat in jur de 25.000 de detinatori de terenuri salajeni.
Directorul DADR Salaj e cam in intarziere
Cum spuneam, in Salaj in jur de 25.000 de fermieri vor fi vitregiti de platile nationale pe suprafata, adica de vreo 86 de euro la hectar, cu toate ca UE cere sa fie cuplate cele doua forme de sprijin (fonduri europene, plati de la buget). Alexandru Muresan, director coordonator al Centrului Judetean Salaj al APIA este de parere ca subventiile ar trebui sa se acorde pentru produsul final si nu pe suprafata. Cat despre terenurile lasate pustii asa cum ne-a cerut Comisia Europeana, Muresan crede ca aceste terenuri au fost lasate sa se odihneasca si nicidecum abandonate. Ce ti-e dracu’ ce ti-e ma-sa! Mai marele agriculturii salajene, dl. Gabriel Rosan, director coordonator al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, la un prim contact telefonic imi spunea ca nu stie nimic despre sistarea platilor nationale pe suprafata, rugandu-ma sa-i dau ragaz sa se intereseze. Revenind apoi, afirma ca atata vreme cat nu exista un act oficial, un ordin sau asa ceva nu poate comenta. Numai ca exista d-le director Rosan, bugetul multianual pentru 2010-2013 de care sper ca nu sunteti strain si in care nu este prevazuta nici o subventie cu exceptia accizei la motorina. Ce parere aveti?
Contrar legislatiei europene
Legislatia Uniunii Europene prevede ca platile pe unitatea de suprafata din finantare europeana sa fie cuplate cu platile nationale. Numai ca lucrurile nu stau tocmai asa. In bugetul multianual pentru anul 2010-2013, singura forma de sprijin pentru fermierii din sectorul vegetal este doar suma necesara reducerii accizei la motorina. Prin recentele masuri restrictive propuse de guvern este si cea de eliminare a platii pe unitatea de suprafata. In acest sens nu s-a acordat nici un leut de la bugetul national. Singura plata pe unitatea de suprafata va fi doar plata europeana, cu finantare de la UE, in valoare de 80,36 euro la hectar. Pentru anul 2010 a fost prevazut initial un sprijin de 166 de euro pe hectar din care 80 de euro de la comunitatea europeana si diferenta din bugetul national.
Contraperformanta
Agricultorii romani considera aceasta masura drept distructiva si apreciaza ca guvernul condamna productia agricola vegetala din tara noastra la „un total faliment”. Si au dreptate pentru ca prin politicile duse de-a lungul celor 20 de ani de guvernele acestei tari, privind sustinerea agriculturii si agricultorilor s-a ajuns la contraperformanta de a nu se lucra trei milioane de hectare – care au ramas parloaga – si peste 500.000 de hectare care au fost vandute deja strainilor. Probabil ca intentia (procuparea) guvernantilor de a transforma Romania intr-o imensa parloaga tocmai buna de vandut pe nimic strainilor va da roade. Insa interesul adevaratilor agricultori ai acestei tari este acela ca ei sa produca alimente si mancare pentru romani si nu sa devina o imensa piata de desfacere a produselor agricole din tarile europene sau din afara spatiului european.