Dupa modul in care s-au mobilizat pentru greva cu pretentie de protest generalizat, bugetarii salajeni par resemnati cu masurile de austeritate.
Cei mai fermi sunt angajatii din administratia publica locala.
Cei din sanatate se declara “alaturi”, dar muncesc cu banderola pe mana. In invatamant s-au gasit destui spargatori de greva, iar cei care tin direct de guvern lucreaza normal.
La sedinta de joi, Biroul Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie (F.N.S.A.) a decis intrarea in greva generala pe timp nelimitat, incepand de azi. Biroul Executiv al F.N.S.A. a stabilit programul grevei generale in administratia publica locala, astfel: pe 31 mai 2010 declansarea grevei generale pe termen nelimitat si, incepand cu 1 iunie 2010, intre orele 12.00-14.00, mitinguri de protest la nivelul judetelor, in fata prefecturilor, organizate de catre confederatiile sindicale, la care vor participa si salariati din administratia publica. Pe toata perioada grevei generale, salariatii vor fi prezenti la serviciu, in cadrul programului stabilit la nivelul fiecarei institutii, fara a presta, in schimb, nicio activitate; va fi asigurata doar activitatea de eliberare a certificatelor de deces. Motivele declansarii grevei generale pe termen nelimitat sunt: reducerea drastica a veniturilor salariatilor din administratia publica locala; disponibilizarile anuntate de catre reprezentantii Guvernului Romaniei.
Consiliul Judetean si Primaria Zalau sunt inchise
Astazi, usile Primariei vor fi inchise. Salariatii administratiei municipale au decis declansarea grevei. La intrarea principala va fi postat un afis pe care va scrie “greva” si motivele pentru care angajatii protesteaza. Dupa cum am aflat de la liderul de sindicat Gheorghe Morar, astazi vor lucra doar cativa angajati de la Stare Civila, care vor elibera numai certificate de deces, nu si de nastere. Danut Mihai Vultur, presedintele sindicatului din Consiliul Judetean Salaj ne-a informat ca si aici s-a declansat greva generala pe termen nelimitat, si va fi asigurata activitatea doar pentru eliberarea certificatelor de deces.
ASISTENTII SOCIALI VOR FI SOLIDARI, DAR LA DATORIE
Salariatii din sistemul social nu vor intra in greva. Presedintele sindicatului ProAs al asistentilor sociali din judet, Marin Dobocan, a mentionat ca angajatii vor fi in greva japoneza. “Lucratorii din asistenta sociala nu participa la greva generala din motive de ordin moral. Asistatii din centre necesita ingrijire permanenta si nu pot fi sacrificati de politicile incompetente ale actualului Guvern”.
POLITIA, PREFECTURA SI “UTILITATILE” LUCREAZA
Daca nu au de lucru prin primarie sau la CJ, zalauanii nu au de ce-si face griji. Astazi, autobuzele vor circula dupa orarul normal; la Compania de Apa vor fi asigurate toate serviciile (si la ghisee si la nivel de consumator), si, de asemenea, la Electrica nu se face greva. Nu vor protesta nici politistii si nici functionarii din Prefectura Salaj.
Protestul din invatamant – un fiasco
Doar o parte din angajatii din invatamant fac greva, astfel ca examenul de bacalaureat se va desfasura normal.
Chiar daca de azi se anunta greva generala pe termen nelimitat in invatamant, proba de limba straina a bacalaureatului va avea loc azi, lucru de care ne-a asigurat vineri Inspectorul Scolar General al ISJ Salaj, Ioan Abrudan, dupa o videoconferinta avuta cu Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Inspectorul Scolar a spus ca nici conducerea Inspectoratului Judetean Salaj nu e de acord cu toate masurile propuse de Guvern, dar considera ca nu e momentul pentru declansarea unei greve care sa afecteze viitorul copiilor si care sa perturbe bunul mers al lucrurilor.
Profesorii care s-au inscris pe listele de greva au dat acum inapoi speriati de consecinte. Cei cativa banuti promisi pentru prezenta la bacalaureat, au facut uitate neintelegerile si revendicarile care pana acum au stat la baza grevei. Daca mai adaugam si ca zilele de greva nu vor fi platite, atunci drama si “gaura” din bugetul profesorilor va fi si mai mare, avand in vedere ca salariile vor fi reduse cu 25 la suta. Profesorii care se scandalizau pana mai deunazi, cerand sa li se recunoasca drepturile dobandite prin lege, sa nu li se scada norma didactica celor cu gradul I si cu o vechime de peste 25 de ani, sa le fie recunoscuta titularizarea, sa li se deconteze sase calatorii pe an, sa se renunte la finantarea per elev, nu mai protesteaza atat de vehement. Dascalii dau inapoi, considerand ca fiecare leu in plus conteaza si sunt resemnati cu restructurarile anuntate.
Chiar daca liderul Ligii Sindicatului din Invatamant, Eusebiu Lehene, ne-a confirmat, saptamana trecuta, ca profesorii vor protesta, pe liste fiind inscrisi 80 la suta dintre ei, conducerile scolilor au gasit spargatorii de greva care sa faca protestul inutil.
Incepand de azi, peste 2600 de elevi de clasa a XII-a, vor sustine proba de limba straina a bacalaureatului, in cele 22 de unitati programate. In toate centrele in care se sustine proba de bacalaureat a fost asigurat numarul necesar de profesori, evaluatori si supraveghetori. “Chiar daca au existat profesori care sunt in greva, am asigurat profesori pentru bacalaureat din alte scoli. Am ales ca solutie alternativa sa nu mutam elevii, ci sa transportam profesorii catre zonele unde exista deficit”, a mai precizat Abrudan.
Cadrele medicale in greva japoneza
Salariatii din sistemul medical salajean sunt alaturi de cei aflati in greva generala. Forma de protest adoptata de sindicatul Sanitas Salaj este greva japoneza. Chelement Hodis ne-a declarat ca angajatii din sistemul medical vor purta insemnele de greva pe uniforma, dar nu vor intrerupe activitatea. “Astazi, la ora 15.00 vom avea semnaturile tuturor celor care se implica in actiunile de protest din toate unitatile medicale. Daca numarul acestora reprezinta 50 la suta din membri atunci joi sau vineri vom intrerupe activitatea, pentru o zi”.