Zgomotul este singurul factor de mediu care afecteaza negativ viata salajenilor. Cei mai afectati sunt zalauanii, care au de suferit de pe urma depasirii cu 79 la suta a limitelor admise, in special din cauza traficului, dar si datorita spatiilor comerciale si restaurantelor in aer liber.
Calitatea aerului din judet este buna, chiar daca se inregistreaza cateva valori mai ridicate la pulberi in suspensie si la pulberi sedimentabile. Depasirile inregistrate au fost cauzate de centralele termice pe lemne si carbuni si de praful rezultat in urma traficului crescut din orase. Ele nu pun insa sanatatea si viata oamenilor in pericol, a aratat Directorul Agentiei de Protectie a Mediului Salaj, dr. ing. Aurica Grec, in prezentarea facuta ieri a raportului de mediu pe 2009. Atat pentru apele de suprafata (rauri, lacuri, balti, iazuri), cat si pentru cele subterane (izvoare, ape arteziene, ape freatice) se poate vorbi de o calitate a apei buna a precizat Aurica Grec. In limite normale se pastreaza si apa lacului de acumulare Varsolt, atat din punct de vedere al calitatii apei cat si al prezentei faunei piscicole. Un pas important in gestionarea deseurilor menajere s-a realizat, in Salaj prin inchiderea si ecologizarea tuturor celor 137 spatii de depozitare din zona rurala. Toate primariile din judet au incheiat contracte cu firme de salubritate pentru colectarea deseurilor. O alta masura importanta si care a fost realizata este inchiderea depozitului de deseuri de la Simleu Silvaniei. S-a trecut la identificarea si inventarierea deseurilor chimice care afecteaza sanatatea umana. Toti detinatorii de produse care contin azbest, un compus cancerigen, produse frigorifice, mercur trebuie sa le gestioneze controlat si sa le elimine ecologic. Suprafata ocupata de spatii verzi a crescut in zona urbana. Pe primul loc se situeaza orasul Jibou cu 29,34 metri patrati de spatiu verde pe locuitor, ca urmare a includerii in domeniul spatiilor verzi a Gradinii Botanice. Pe locul al doilea se siteaza orasul Zalau cu 19,42 de metri patrati spatiu verde pe locuitor, in urma includerii parcului Bradet ca zona verde a Zalaului. Urmeaza, la mica distanta Cehu Silvaniei cu 18,70 metri patrati spatiu verde pe locuitor odata cu amenajarea parcului central, iar pe ultimul loc, la mare distanta, Simleu Silvaniei cu 6,07 metri patrati de spatiu verde. O obiectie fireasca este aceea ca mediul ar putea fi considerat mai bun daca s-ar amenaja spatii verzi noi in zonele aglomerate in loc sa fie incluse in calcul zone de la marginea localitatilor.
Zalaul – un oras mult prea zgomotos
Daca la calitatea aerului si a apei stam foarte bine, nu acelasi lucru se poate spune si despre zgomot. Cele mai mari probleme le ridica zgomotul produs de traficul rutier, care inregistreaza depasiri cu 78,9 la suta. Majoritatea depasirilor sunt inregistrate in municipiul Zalau, in special in intersectiile mari si in zonele prin care traficul greu intra si iese din oras. Cu depasiri ale zgomotului de 7,14 la suta se inscriu si pietele, spatiile comerciale, restaurantele in aer liber, iar cu 8,90 la suta parcurile si zonele de recreere. Ca solutii pentru diminuarea zgomotului sunt: construirea soselei de centura, amenajarea arterelor de circulatie, modernizarea parcului auto.
Daca n-ar face zgomot, salajenii ar trai ca-n sanul lui Avraam
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...