Nu chiar cu mult timp in urma, in judetul Salaj se tineau targuri de animale vii in cel putin zece localitati. Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, cureaua a inceput sa se stranga, globalizarea a inceput sa-si arate coltii si din …noianul de targuri de tara lunare si bilunare au mai ramas doar patru in localitatile Jibou (de altfel cel mai mare targ de animale din judet), Crasna, Nusfalau si Hida. Au disparut targuri de tara cu traditie, ca cele din Ileanda, Garbou, Somes Odorhei, Buciumi etc. Si asta nu numai la nivel de judet, ci din intreaga tara. Recent Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a emis un Ordin (nr.45 din 17 mai 2010) pentru „aprobarea normei sanitar-veterinare privind conditiile sanitare veterinare de functionare a targurilor de animale vii”. S-au mai indulcit unele conditii, dar asta nu inseamna ca principalele norme de functionare si-au iesit din uz. De pilda terenul pe care se tine targul de tara trebuie sa fie imprejmuit si curat (fara maracini, spini, gropi etc) Gardul trebuie sa aiba o singura poarta de acces. Neaparat trebuie sa existe un spatiu inchis (cladire) pentru specialistii veterinari si cei ai autoritatii locale si un spatiu izolat pentru animalele suspecte a fi bolnave. Deja trei localitati salajene (Ciocmani, Buciumi, Cristolt) si-au anuntat prin reprezentantii lor intentia de a redeschide targurile de animale, care odata mai aduceau un leut la bugetul local.
Se redeschid trei targuri de animale
Articole
Mulțumirile unei mame pentru personalul Secției ORL de la Spitalul Județean
Există cadre medicale care își iubesc meseria și ne arată, zi de zi, că grija pentru pacient este primordială. Din fericire, avem astfel de oameni și la Spitalul Județean de Urgență Zalău. Nu o spunem noi, o spune o mamă din județul vecin, care a ajuns cu copilul în unitatea medicală din municipiu și a fost impresionată de modul în care s-a comportat întreg personalul cu care a interacționat, de la sosire până la externare. Redăm integral…
Mai mult...Zalău: Impozit mai mic pe casă și mașină dacă plătești online
Scutirile, bonificațiile şi gratuitǎțile acordate de municipalitate pentru persoane fizice şi persoane juridice se mențin și în 2025, la nivelul din anii anteriori. la fel ca în ultimii ani. Pentru persoanele fizice, în cazul achitării la casieriile serviciilor de impozite și taxe din cadrul primăriei, la CEC, prin P.O.S, prin ordin de plată sau internet banking, bonificația acordată este de 4 % dacă plătesc cu anticipaţie impozitul/taxa pe clădiri, impozitul/taxa pe teren şi impozitul pe mijloacele de…
Mai mult...