Numarul de proiecte pe Masura 141, depuse in aceasta prima sesiune a anului 2010 este dublu fata de estimarile specialistilor.
Nici mai marii agriculturii salajene, adica directorii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Salaj nu si-au dat seama cat de acuta este saracia in mediul rural al judetului. La o intalnire cu presa de acum o luna, domniile lor estimau ca pe Masura 141- “Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta” – vor fi depuse in jur de 200 de proiecte. Prima sesiune de depunere a proiectelor din acest an, pe respectiva masura a debutat la data de 15 aprilie si s-a incheiat vineri. Potrivit directorului coordonator adjunct al DADR Salaj, Ioan Bujita, pana vineri dimineta la orele 8,00 au fost depuse 357 de proiecte, urmand ca pana la incheierea programului numarul lor sa depaseasca 400. Ce denota asta? Ca multi agricultori salajeni se complac in subzistenta, neavand alte posibilitati, cu precadere financiare, de a iesi la liman, ca aceasta masura este pentru ei mana cereasca. Termenul de “semi” asezat inaintea subzistentei, e un fel de burete pentru stergerea rusinii.
FONDURI EUROPENE PENTRU BATUTUL PASULUI PE LOC
Curios mi se pare faptul ca Masura 141 se bucura de o contributie record de 80 la suta din partea Uniunii Europene si de numai 20 la suta de contributia Guvernului Romaniei. Celor de la Bruxelles le convine ca romanii sa se rezume la fermele de subzistenta in timp ce fermierii din alte state europene mai cu mot sa prospere si sa inunde piata europeana cu cat mai multe produse agricole. Si, interesant, conditiile impuse pentru acordarea sprijinului pe aceasta masura nu sunt la fel de drastice ca pentru alte masuri din Programul National de Dezvoltare Rurala. Prin Masura 141 se acorda sprijin public nerambursabil de 1500 de euro pe an, pe ferma. Sprijinul se acorda pe o perioada de cinci ani. Daca dupa primii ani nu ai realizat obiectivele propuse in proiect nu mai primesti in urmatorii doi ani suma de 1500 de euro pe an, dar nici nu returnezi cei 4500 de euro primiti. E o masura tare blanda tocmai pentru a te incuraja sa ramai in starea de… subzistenta.
Jumatate din proiecte sunt… dulci
Din cele in jur de 400 de proiecte depuse pe Masura 141, aproape 50 la suta au ca obiect de activitate dezvoltarea apiculturii. Este cunoscut faptul ca judetul Salaj produce jumatate din productia de miere a tarii si o mare cantitate de polen. Celelalte proiecte depuse in aceasta sesiune se refera la sprijinirea fermelor agricole vegetale, zootehnice sau la sprijinirea fermelor mixte. Cea de a doua sesiune de depunere de proiecte pe Masura 141 din acest an, conform calendarului Ministerului Agriculturii va avea loc in toamna.