In Registrul Plantatiilor Viticole din Salaj, vita de vie de soiuri nobile s-a prefacut in vita de vie hibrida. Salajenii s-au lacomit la banii promisi pentru distrugerea vitei de vie hibride. Nu numai ca nu au vazut banii, dar fondurile alocate in prezent sunt destinate exclusiv vitei de vie nobile.
PROMISIUNI DESARTE SI DECLARATII FALSE
La negocierile de aderare la Uniunea Europeana, negocieri purtate pentru agricultura de actualul ministu de resort Mihail Dumitru ni s-a impus cata vita de vie sa cultivam si cat vin sa producem. Ba ni se promisese ca daca defrisam culturile de vita de vie hibrida beneficiem de fonduri europene nerambursabile. La un moment dat, zvonistic, se pusese problema sa nu mai producem vin din struguri hibrizi pentru ca ar contine mult alcool metilic. Auzind detinatorii de vie ce sume fabuloase promite Comisia Europeana pentru reducerea sau chiar starpirea vitei de vie hibrida. S-a inghesuit la Registrul Plantatiilor Viticole majoritatea detinatorilor de vie atat hibrida cat si nobila, pentru a o declara vie hibrida si a primi pentru distrugerea ei pana la 13.530 euro pe hectar. Asa se face ca in Registrul Plantatiilor Viticole ale judetului Salaj sunt inregistrate 1688,78 de hectare cultivate cu vita de vie, din care cu vita de vie nobila doar 231 de hectare. Cum s-ar zice viticultorii salajeni aveau de gand sa traga o teapa zdravana Uniunii Europene.
COMISIA EUROPEANA NU SE LASA
Cum mare parte a viilor din Romania, implicit a celor din Salaj, au fost distruse incet dar sigur dupa ‘89, Comisia Europeana n-a vazut in viticultorii romani, dupa aderare, un pericol concurential cum se asteptase, asa ca i-a lasat in pace cu viile lor hibride, cu tot. Si nici n-a mai amintit de sumele care le revin daca isi defriseaza viile hibride. Cand totul parea sfarsit si nadejdile viticultorilor spulberate a aparut ca din senin masura „Restructurarea/reconversia plantatiilor viticole”. Numai ca fondurile sunt alocate in exclusivitate pentru soiurile de vita nobila. Asta i-a mai inviorat pe viticultorii salajeni care detin vita de vie nobila, mai ales ca sumele forfetare pe hectar pot varia de la 1.550 euro la hectar, pentru modernizarea sistemului de sustinere, pana la 14.325 de euro la hectar cand reconversia/reamplasarea este insotita de defrisare in cadrul planului. Exista trei mari categorii de lucrari subventionate in proportie de 65 la suta din fonduri europene si anume recon-versia prin plantarea pe acelasi amplasament, reamplasarea parcelelor situate in conditii pedologice nefavorabile pe alte ampla-samente, modernizarea formei de conducere a sistemului de sustinere. Anul acesta de pilda sunt alocate fonduri pentru masura antementionata in valoare de 1.314.000 euro. Salajul are „dreptul regional” de a planta in 2010,113 hectare.
Bucuria n-a durat mult
Masura „Restructurarea/reconversia plantatiilor viticole” se deruleaza prin Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Potrivit lui Nicolae Dascalu, director coordonator adjunct al DADR Salaj, anul trecut nu a fost depus nici un proiect pentru masura respectiva. In Salaj sunt trei mari bazine cu plantatii viticole de soiuri nobile Zalau, Simleu Silvaniei, Sarmasag. Cand Comisia Europeana a promis fonduri nerambursabile pentru starpirea vitei de vie hibrida, cum spuneam, multi dintre detinatori declarau in Registrul Plantatiilor Viticole, via de soi nobil, drept vie hibrida. Ravneau si ei la un euro… Numai ca n-a fost sa fie asa. Masura „Restructurarea/reconversia plantatiilor viticole” se refera numai si numai la viile de soi nobil. Degeaba declara acum cetatenii ca detin cu adevarat culturi de vita de vie nobila, din Registrul Plantatiilor Viticole reiese altceva si anume vita de vie hibrida. Acesta nu poate fi modificat decat odata cu defrisarea viei. Asa ca mare parte din viticultorii salajeni din tepari au devenit „trasi” in teapa. Directorul Nicolae Dascalu afirma ca au fost cateva incercari timide de accesare a fondurilor europene pe masura mentionata, dar totul a ramas in stadiul de intentie. Pacat ca se duc banii europeni pe apa sambetei.