Un cititor al ziarului Graiul Salajului a catalogat judetul nostru intr-un comment postat pe site-ul publicatiei drept „Moldova Ardealului” punand aproape semnul egal intre gradul de saracie al moldovenilor si cel al salajenilor. Iar statisticile scrise lunar negru pe alb ii cam dau dreptate.
Salajul este un judet de asistati social. Un adevar trist, dar care este probat in fiecare luna de statisticile oficiale care arata sec o realitate extrem de gri.
Practic, daca lasam la o parte patriotismul local, putem spune ca judetul este aproape de faliment si ca isi datoreaza, in cea mai mare parte, existenta fondurilor care vin de la bugetul de stat pentru diferite forme de asistenta sociala. Un cititor al Graiul Salajului a catalogat judetul nostru intr-un comment postat pe site-ul ziarului drept „Moldova Ardealului” facand referire la situatia din judetele sarace ale Moldovei. Situatia de care se pare ca si noi ne apropiem vertiginos.
DOI PENSIONARI LA UN ANGAJAT
Cu o populatie de 242.000 de locuitori, Salajul se poate lauda 84.959 de pensionari, cifra aproape dubla comparativ cu numarul salajenilor angajati care nu depaseste 47.000. Iar din cei 47.000, doar doua treimi lucreaza in mediul privat, restul fiind bugetari. Bugetari care isi platesc darile catre stat, dar care sunt sustinuti tot din taxele si impozitele care sunt platite lunar de angajatii din firme si companii private.
SUNTEM SI NOI IN TOP LA CEVA
Dar s-o luam metodic. Incepem cu somerii. In evidentele AJOFM Salaj, la finele lunii martie erau inregistrati 11.503 someri, din care 4.728 femei. Procentul somerilor se scrie inca cu doua cifre si este estimat la 10,81 la suta, Salajul ocupand un ^onorant^ loc 12 la nivel national in topul somajului.
Si ca peste tot in tara angajatii de la stat sunt cei mai protejati si acum pe timp de criza, astfel ca din cei 11.503 someri, 96 la suta provin din mediul privat. La imparteala pe grupe de varsta tabloul somerilor salajeni arata cam asa – 29 la suta dintre someri au intre 40 si 50 de ani, 29 la suta, intre 30 si 40 de ani, iar 15 la suta sub 25 de ani. Salajencele someaza mai putin decat barbatii din judet, statisticile inregistrand doar 4728 de femei in somaj, fata de 6775 in dreptul barbatilor.
Cei mai multi someri din judet sunt muncitori si doar 338 au pregatire superioara. Ar mai trebui spus ca mai bine de 4000 din totalul somerilor si-au luat adio si de la ajutorul de somaj, fiind neindemnizati.
De la statutul de somer neindemnizat pana la cel de beneficiar de 416 nu-i decat un pas. Un pas pe care sunt obligati sa-l faca majoritatea celor care au ramas fara venituri. Potrivit reprezentantilor AJOFM, peste 3500 din cei 4096 de someri neindemnizati au trecut in evidentele primariilor ca beneficiari ai celebrei legi 416 „emanata” sub auspiciile guvernului Nastase. Per total, in judetul Salaj sunt 3658 de persoane care primesc acest ajutor.
IAR LISTA POATE CONTINUA
Cifrele prezentate anterior reprezinta doar o parte din ajutoarele date din bunavointa statului inspre cetateni. Unii salajeni au mai incasat bani de la bugetul national si in momentul casatoriei, sau indemnizatii si alocatii pentru cresterea copilului.
Refugiatii, cei infectati cu HIV, elevii care provin din familii cu probleme financiare, primesc la randul lor ajutoare in bani din partea statului.
35 de mii de salajeni s-au incalzit din banii statului
Sume importante s-au dus in aceasta iarna si pentru ajutoarele de incalzire de care au beneficiat vreo 35.000 de salajeni, subventiile fiind acordate atat la incalzirea cu gaz, cat si la cea cu lemne si carbuni.
Ingrijoratoare este si cifra mare a salajenilor care primesc ajutoare de handicap. Statisticile arata ca banii pentru ajutorarea persoanelor cu diferite grupe de handicap ajung in casele a peste 27.000 de salajeni.