Salajul inregistreaza 47 de copii care au comis infractiuni grave, fata de 57 pe perioada intregului an 2009.
Numarul copiilor care comit infractiuni este in crestere alarmanta fata de anul trecut. Potrivit informatiilor furnizate de Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, la finele lui 2009 in evidentele unitatii erau cuprinsi 57 de copii infractori. De la inceputul anului si pana acum, au mai intrat alti 47 de minori care au comis infractiuni grave. Cum cei mai multi dintre ei nu au 14 ani impliniti, varsta de la care pot fi trasi la raspundere pentru faptele lor, minorii raman in familie. In 40-50 la suta din cazuri (dintre cei ocrotiti de parinti), a apreciat Violeta Milas, se intorc pe drumul cel bun. Ceilalti, insa, recidiveaza, si isi „creaza un bogat „portofoliu” din furturi, batai, scandaluri, violente. De regula in spatele celor mai multe dintre actiunile derulate de copii se afla adulti, nu neaparat parinti, care profita de faptul ca sunt minori, ca nu au 14 ani si ca nu patesc nimic.

SFATURILE BUNE SE DOVEDESC INEFICIENTE
Copiii care calca pe bec beneficiaza de multa clementa din partea factorilor responsabili, nu doar pentru ca legal sunt protejati, ci si pentru ca nu sunt fonduri sa fie reeducati. Reprezentantii directiei ofera acestor copii servicii de consiliere psihologica. Si atat. Cum numarul micilor infractori este in crestere, normal ar fi ca in judet sa existe macar un centru pentru prevenirea comiterii actelor antisociale. Dar asa ceva inca nu a fost pus in practica, nu pentru ca nu ar fi necesar, ci din lipsa de fonduri si de personal. Nici macar alternativa primirii lor in centrele existente nu sta in picioare. In primul rand, un astfel de copil este un pericol pentru cei deja institutionalizati, deoarece acestia din urma au fost primiti aici fie pentru probleme grave de sanatate, fie pe criterii sociale (provin din familii aflate in dificultate ori sunt orfani). Un mic infractor, care nu face altceva decat sa perturbe activitatea din centru, nu poate fi tinut in astfel de unitati inchis si sub paza, unitatea neavand personal specializat. Violeta Milas a mentionat cazul a doi tineri delicventi institutionalizati la Jibou, pentru care educarea si consilierea nu a avut nici un efect, deoarece au fugit din unitate, au savarsit furturi repetate din locuinte in judetul Maramures, iar acum sunt in arest in Baia Mare, riscand pedeapsa cu privarea de libertate.
Reeducare, doar la Buzias
Pentru cei mai periculosi copii, agresivi, cu multe infractiuni la activ si care au trecut de 14 ani, ar fi o singura alternativa, inchiderea intr-un centru de reeducare. O astfel de unitate exista doar la Buzias si pentru inscriere se sta la coada. Desi Salajul a solicitat primirea in centru a 20 de copii delicventi, a fost aprobat un singur loc, si asta, in anul trecut. Este vorba de un baiat de 16 ani din Romanasi, care a comis mai multe infractiuni si care a fost in Centrul de Servicii Comunitare Jibou, unde s-a incercat in repetate randuri recuperarea lui. Nu se incumeta nimeni sa deschida un centru specializat asemanator celui de la Buzias, pentru ca statul roman aloca pentru un copil delincvent 72 lei pe zi (17 euro), in timp ce occidentalii (in Germania, de exemplu) cheltuie peste 240 de euro pe zi.