Bolnavii care nu vor fi gasiti acasa vor pierde banii pentru concediul medical, iar medicii prinsi cu nereguli vor primi amenzi de pana la 10.000 de lei.
Intentia Ministerului Sanatatii de a pune capat practicii acordarii concediilor medicale si unor persoane perfect sanatoase a fost materializata printr-o ordonanta de urgenta aprobata miercuri de Guvern. Prin noul act normativ, angajatorul, care plateste primele cinci zile de concediu medical, si casa de asigurari de sanatate, care plateste concediul medical incepand din ziua a sasea, au posibilitatea legala ca, impreuna cu reprezentantii ai Politiei, sa verifice daca pacientul aflat in concediu medical se afla la domiciliul indicat de acesta. Potrivit unui ordin comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ce reglementeaza modul de aplicare a ordonantei, medicul va elibera unui pacient certificatul medical (concediul) numai dupa ce acesta (pacientul) va semna o declaratie pe proprie raspundere in care, pe langa datele de identitate si cele referitoare la locul de munca, va trebui sa specifice si adresa de resedinta unde va putea fi verificat pe durata concediului medical. In aceeasi declaratie, medicul prescriptor va mentiona daca exista vreun tratament care impune parasirea adresei mentionate. In noile reglementari se precizeaza ca verificarile se pot face numai in intervalele orare 8,00 – 11,00, 12,00 – 17,00 si 18,00 – 20,00.
In privinta persoanelor care vor face controlul, ordinul comun prevede ca acestea nu vor putea intra in locuinta pacientului numai cu acordul acestuia. Dupa verificare, reprezentantii platitorului (angajatorul sau casa de asigurari de sanatate) incheie un proces verbal in care se va preciza daca pacientul a fost sau nu prezent la domiciliul indicat in declaratia pe propria raspundere. Daca acesta nu este gasit acasa, plata concediului medical se sisteaza incepand cu data intocmirii procesului verbal.
Casa de Asigurari de Sanatate va putea verifica si respectarea de catre medici, la eliberarea certificatelor de concedii medicale, a prevederilor legale in vigoare. Cei care vor fi depistati cu nereguli vor primi amenzi de doua ori mai mari ca pana in prezent, ce pot merge pana la 10.000 de lei.
Motivul – prea multi bani se duc pe concedii medicale
Reamintim ca modificarea conditiilor de acordare a concediilor medicale are loc dupa ce conducerea Ministerului Sanatatii a stabilit ca aproximativ 6 la suta din bugetul sistemului sanitar se duce pe decontarea certificatelor medicale, in buna parte acordate unor persoane fara probleme medicale reale. Numai in Salaj, s-au eliberat anul trecut aproape 30.000 de certificate de concedii medicale, pentru care s-a platit peste 71 de miliarde de lei vechi.