170 de specialisti din mediul rural ar putea scapa de naveta la locul de munca prin construirea de case din banii statului.
Desi Guvernul a lansat cu surle si trambite un program menit sa atraga specialistii in mediul rural, prin construirea de locuinte in centrele de comune, Salajul nu se poate lauda cu o prea buna receptivitate a acestei initiative. Pana ieri, la orele pranzului, doar 22 de primarii de comune si una de oras si-au manifestat interesul pentru programul guvernamental pentru „Renasterea satului roma-nesc -10 case pentru spe-cialisti”. La ultimul termen pentru depunerea solicitarilor (31 martie) impus de primul ministru Emil Boc, Prefectura Salaj a contabilizat cereri pentru construirea a 170 de case, de care ar putea beneficia 70 de profesori, 42 de medici si asistenti medicali, 61 de politisti si specialisti. De ce doar o treime din comumele Salajului au raspuns favorabil implementarii acestui program? Potrivit aprecierilor prefectului Vegh Alexandru, unele administratii locale si-au dorit sa participe la acest program, dar nu au avut teren care sa poata fi pus la dispozitie. Pe de alta parte, la ora furnizarii datelor, inca unele consilii locale mai dezbateau daca sa adere sau nu la oferta Guvernului. Pe langa faptul ca administratiile locale nu dispun de terenul necesar si nici de fonduri pentru achitionarea acestuia, primarii sunt sceptici in ceea ce priveste sustenabilitatea financiara a proiectului. Ioan Barou, primarul comunei Bocsa este nemultumit de initiativele guvernamentale cum au fost si „masura 322 si 125 prin care primariile au irosit o gramada de bani fara rost pentru ca proiectele au ramas doar povesti. Daca tot spunem ca nu avem bani, de ce incepem tot felul de programe dar nu finalizam investitiile incepute?” La Cristolt ar fi foarte binevenit un astfel ajutor pentru specialisti, a admis primarul Ioan Cheseli, dar care insa sa vizeze reabilitarea unor cladiri construite inainte de 1989, lucru ce ar duce la costuri mult mai scazute pentru buzunarul Guvernului”. Cheltuiala statului cu investitiile programului 10 case i se pare primarului de la Hida, Dorin Petrus „nejustificata, atata tip cat specialistii nu pot fi obligati sa nu faca naveta si cat timp nu au demarat lucrarile la blocul ANL aprobat de multa vreme si nici nu s-au mai alocat bani la campusul scolar”. Tot rezervat s-a aratat si Petru Satmari, primarul de Ileanda care a recomandat alesilor tarii „sa dea bani mai intai pentru blocurile ANL, in care tot specialistii vor sta”. Nu in cele din urma, Eugen Codorean, primarul de Gilgau, are o solutie mai ieftina pentru bugetul statului, si anume, „sa-si faca specialistii case asa cum ne-am facut si noi”.
500 metri patrati pentru o locuinta
Pentru ca cererile primariilor sa fie eligibile acestea trebuie sa dispuna de teren in domeniul public in suprafata de 500 mp pentru fiecare casa. Se pare ca aceasta conditie ar fi indeplinit-o doar primariile: Cehu Silvaniei (pentru 10 case), Almasu (3), Bobota (2), Buciumi (4), Boghis (8), Camar (6), Carastelec (6), Chiesd (10), Cosei (10), Crasna (10) Criseni (5), Cuzaplac (7), Girbou (3), Horoatu Crasnei (10), Letca (8), Lozna (10), Maeriste (6), Nusfalau (12), Salatig (10), Samsud (10), Valcau de Jos (5), Virsolt (10) Zimbor (5).
23 de primarii cer case pentru specialisti
Articole
Ați văzut-o? Sunați la 112!
AȚI VĂZUT-O? La data de 27 decembrie, Secția 3 Poliție Rurală Jibou a fost sesizată cu privire la faptul că, la data de 10 decembrie, minora LINGURAR LĂMÂIȚA-BRÂNDUȘA, în vârstă de 14 de ani, din comuna Băbeni, sat Ciocmani, ar fi plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent, nu a revenit. SEMNALMENTE: înălțime 1,40 m, 40kg, păr negru, ochi căprui. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată într-o vestă de culoare neagră, pantaloni negrii și încălțăminte…
Mai mult...România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...