Promisiunea Guvernului PSD-PD-L, de a face ordine pe “piata” salariilor bugetarilor de lux, a deschis cutia Pandorei. S-a aflat, astfel, ca in institutiile statului se platesc salarii de sute de milioane de lei. Pe legi speciale sau pe legi “normale”. Pe primele locuri, cu cele mai mari venituri, sunt justitia, Curtea de Conturi, agentiile guvernamentale, dar si Parlamentul Romaniei. Adica, alesii tarii de la care am asteptat, din patru in patru ani, sa se intoarca spre cei care i-au trimis acolo. Am asteptat degeaba. Si, se pare, nici votul uninominal n-a schimbat nimic din mentalitatea de nabab a alesului.
Cat castiga un deputat?
“Bataia” si cheltuielile din campania electorala pentru un loc in Parlamentul Romaniei sunt pe deplin explicabile daca avem in vedere ca un medic sau profesor ar trebui sa munceasca 40-80 de ani pentru banii primiti de un deputat in patru ani.
Sumele care urmeaza au fost facute publice de catre un deputat, care, culmea ironiei, facea haz pe seama romanilor! Si ne-au fost confirmate, in parte, de catre un fost deputat salajean.
Indemnizatia lunara a unui deputat este de 5.400 de lei (54 milioane lei vechi). La aceasta se adauga 1.800 de lei (18 milioane lei vechi) diurna. Deputatii din teritoriu care nu locuiesc in hotelul “propriu”, mai primesc in jur de 2.700 lei (27 milioane lei vechi), reprezentand cca 70% din costul hotelului, pentru chirie in Bucuresti.
In sfarsit, dar nu in ultimul rand, fiecare deputat mai primeste, lunar, in jur de 7.000 de lei (70 de milioane lei vechi) pentru cheltuielile cu biroul de parlamentar din teritoriu. Aici ar intra plata chiriei biroului, salariul pentru sofer, pentru un consilier, pentru o secretara, cheltuieli de intretinere a biroului si cheltuieli de deplasare in judet. Intrebarea este ce-au facut si ce fac cu acesti bani deputatii care, timp de patru sau opt ani, n-au avut un birou parlamentar, ci doar biroul de la partid? Sau l-au avut pe hartie pentru a-si deconta sumele primite. Ca sa nu mai vorbim despre cheltuielile de deplasare din teritoriu. Pentru ca, in afara campaniilor electorale, intalnirile cu electoratul sunt aproape inexistente. Cele patru sume adunate inseamna 17.000 de lei lunar sau 170 de milioane de lei vechi. Pentru trei-patru zile de munca in Palatul Parlamentului (marti, miercuri si joi), deoarece sfarsitul de saptamana este… dedicat intalnirilor cu maria sa, electoratul!
Si nu le ajunge!
Cu 17.000 de lei lunar, intr-un an, un deputat incaseaza 204.000 lei (adica, 2,04 miliarde), iar in patru ani, peste 8 miliarde de lei vechi. Cati ani trebuie sa munceasca un medic, cu 1.500 de lei pe luna, pentru 8 miliarde de lei? Vreo 40 de ani! Iar cu un salariu minim pe economie, trebuie sa muncesti vreo 80 de ani! Si nu le ajunge. Pentru 2009, cheltuielile de personal ale Camerei Deputatilor vor creste cu 20% fata de 2008. In plus, la cei 334 de deputati alesi, Camera va mentine 1.630 de angajati platiti, in medie, cu cate 800 de euro fiecare (peste 32 milioane lei vechi).
Pentru deplasari, Camera Deputatilor a alocat 34.942.000 de lei, ceea ce inseamna aproximativ 8.700 de lei lunar pe… cap de deputat. Pentru masini si echipamente au mai fost prevazute alte peste 4 milioane de lei, adica alte 40 de miliarde lei vechi!!! Cine a zis ca va strange cureaua? Camera Deputatilor, nu!
In numele poporului! Sumele sunt nu doar ametitoare. Sunt de neconceput intr-o Romanie cu cele mai mici venituri din Europa. Sunt sfidatoare si, iertata ne fie expresia, nesimtite, intr-o promisa “guvernare de bun simt”. Si, mai ales, intr-un an 2009 in care sectorul privat, adica sursa de impozite si taxe din care se umple sacul tarii, este in cadere libera.
Daca i-am suparat pe alesii nostri cu vreo… 8-10 milioane in plus, ori in minus, ii asteptam sa ne corecteze, cu dovezi. Desi, macar in acest an, am astepta, mai degraba, o initiativa legislativa – de ce nu de la un deputat salajean? – prin care sa se propuna, de exemplu, reducerea la jumatate a cheltuielilor din teritoriu. Sau, poate, aceeasi jumatate din suma primita pentru biroul parlamentar sa ajunga, printr-o donatie, intr-o sectie de spital, intr-un camin de copii, la un copil bolnav…
Oricum, le dorim alesilor nostri sanatate, liniste si, mai ales, implinirea Juramantului depus in numele poporului roman!