Aproximativ 30% dintre asiguratii din Romania la sistemul public de pensii au venituri sub 800 de lei, iar aproximativ un milion dintre acestia sunt inregistrati ca avand venituri mai mici de 600 de lei, a spus, marti, la conferinta Mediafax Talks about Pensions, presedintele CNPAS, Doina Parcalabu.
Presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Asigurari Sociale (CNPAS) a adaugat ca alti 260.000 de asigurati au venituri de 600 de lei, iar aproximativ 700.00 dintre asigurati sunt inregistrati ca avand venituri cuprinse intre 700 si 800 de lei
Doina Parcalabu a aratat ca analiza din care au rezultat aceste cifre a fost facuta la nivelul lunii decembrie a anului trecut si ca cele un milion de persoane care inregistreaza venituri mai mici de 600 de lei reprezinta 18,8% din totalul de asigurati.
Potrivit presedintelui CNPAS, numarul femeilor asigurate si care au venituri mici este mai mare decat al barbatilor, ele fiind dezavantajate de perioadele in care au concedii medicale sau concedii pentru ingrijirea copilului.
Presedintele CNPAS a mai precizat ca in prima luna de functionare a pilonului II de pensii obligatorii administrate privat au fost inregistrati 4,1 milioane de participanti, numarul acestora crescand intr-un ritm lent, pana in luna decembrie cand au fost inregistrati 4.970.000 de contribuabili.
Parcalabu a aratat ca si sumele transferate din contributii individuale s-au mentinut cam la acelasi nivel. Ea a precizat ca in prima luna de evidenta sumele transerate totalizau 88 de milioane de lei, iar in luna decembrie acestea au ajuns la 112 milioane de lei.
„Evolutia in lei are un aspect mai sinuos. Daca privim aceasta evolutie in euro, ea este ceva mai liniara”, a declarat presedintele CNPAS.
Aceasta a facut referire si la existenta conturilor goale ale unor angajati explicand ca acestea apar in momentul in care pentru un angajat nu sunt platite intr-o luna contributiile individuale. In acest sens, Parcalabu a atras atentia ca institutiile care au atributii in acest domeniu trebuie sa analizeze cu atentie si sa reglementeze aceste probleme.
Parcalabu a declarat ca la inceputul functionarii pilonului II de pensii private se innregistrau 300.000 de persoane pentru care nu s-au facut primele viramente, dar a atras atentia ca, lunar, se adauga noi angajati care fie intra in concedii medicale, fie angajatorii nu depun contributiile.
Sistemul de pensii private obligatorii functioneaza de 21 de luni.