„Light” nu echivaleaza neaparat cu mai putine calorii, avertizeaza specialistii in nutritie. Dr. Mihaela Bilic spune ca cele doua categorii de substante nutritive care vizeaza termenul de „light” sunt glucidele, adica zaharul, si lipidele, adica grasimea. „Exista alimente in care cele doua substante exista concomitent, de aceea prima regula atunci cand cumparam un produs pe care scrie «light» este sa citim eticheta”, spune nutritionistul Bilic.
De cele mai multe ori, cadem in capcana de a manca linistiti un iaurt cu fructe, al carui continut de grasimi este de 0 la suta, dar al carui aport caloric este de 90 de kilocalorii pe suta de grame. „Astfel, un iaurt ajunge sa aiba acelasi continut caloric ca o inghetata, iar acest lucru se intampla din cauza zaharului”, spune dr. Bilic. Mai mult, pentru a evita capcanele unui produs „light”, medicii spun ca trebuie sa citim cu atentie eticheta alimentelor. Astfel, continutul de glucide trebuie sa fie de 0-2 grame/100 grame sau miligrame in produs. Aceeasi cantitate trebuie sa se regaseasca si la continutul de lipide. De asemenea, niciun astfel de produs nu trebuie sa contina zahar. „Acesta va fi inlocuit cu un indulcitor sintetic precum aspartam, acesulfatan K, zaharina sau ciclamat de sodiu. Inlocuirea zaharului cu fructoza nu modifica substantial zaharul din fructe, care are o absorbtie mult mai lenta decat zaharoza din sfecla de zahar”, completeaza nutritionistul.
Si produsele pentru diabetici ingrasa
Dulciurile „diet” reprezinta capcana in care cad majoritatea celor care nu vor sa renunte la prajiturele. „Aceasta categorie de alimente este creata special pentru persoanele bolnave de diabet, al caror organism nu are capacitatea de a metaboliza zaharul. Astfel, ciocolata, napolitanele, bomboanele si gemul inscriptionate «diet» nu sunt recomandate persoanelor care vor sa slabeasca sau sa isi mentina silueta, deoarece acestea ingrasa”, explica medicul Mihaela Bilic.
Bauturile racoritoare „light”: Nutritionistul spune ca, spre deosebire de sucurile normale, care au un continut caloric de 45 de kilocalorii/100 de militri, ofera avantajul unui aport caloric ce tinde spre 0. „Atentie insa la sucurile din fructe cu emblema «fara zahar adaugat», deoarece acest tip de suc are continutul sau propriu de zahar si, chiar daca nu se adauga zahar din exterior, valoarea calorica a unui pahar depaseste 100 de kilocalorii”, spune Mihaela Bilic. Un fresh de portocale poate contine pana la 150 – 180 de kilocalorii la un pahar.
Produsele lactate: Medicii recomanda evitarea iaurturilor care au in compozitia lor fructe sau musli. „Sunt bombe calorice echivalente ale dulciurilor, pe care toate lumea le mananca relaxat in ideea ca mancam iaurt”, avertizeaza nutritionistul. Lactatele „light” trebuie sa contina: 1-1,5 la suta grasime – laptele semidegresat, iaurtul – maximum 3 la suta grasimi, iar smantana – 12 la suta grasimi.
Sosurile si conservele: „Exista in comert sosuri pentru salate si maioneza in care uleiul este inlocuit cu albus de ou. Ele pot fi consumate fara retineri deoarece valoarea calorica este nesemnificativa. In cazul conservelor de peste, evitati variantele cu sos tomat sau ulei de masline. Alegeti numai produsele in suc propriu, adica apa sau sare. O singura lingura de ulei are 50 de calorii”, spune dr. Mihaela Bilic.