Primariile pot accesa pana la data de 15 martie prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Familiei si Drepturilor Copilului proiecte de cate 85.000 euro pentru deschiderea de centre de zi pentru copii.
Saracia, instabilitatea cuplurilor sau plecarea la munca a unuia sau ambilor parinti favorizeaza abandonul scolar. Comunitatile salajene se confrunta cu acest fenomen tot mai des, dat fiind faptul ca tot mai multe familii sunt in situatii de risc din cauza crizei. O solutie pentru reintegrarea copiilor in societate, pentru reluarea cursurilor, dar si pentru ajutorarea familiilor acestora este si infiintarea unor centre de zi, pe langa primarii. Aici, cei mici primesc doua mese pe zi (la pranz si seara), ajutor pentru efectuarea temelor si iau parte la activitati recreative. In timpul zilei participa la orele de la scoala, iar seara merg acasa. In astfel de unitati lucreaza psihopedagogi, referenti sociali, bucatari, asistenti sociali si profesori, ca voluntari. Costurile de intretinere a acestor spatii ii sperie pe multi primari, care nu indraznesc sa faca proiecte pentru astfel de centre. Potrivit directorului Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, Violeta Milas, in judet sunt doar sapte centre de zi pentru copii la: Marin (Crasna) Mesesenii de Sus, Petrind (Cuzaplac), Sarmasag, Hida, Bobota, Plopis. Primele cinci dintre acestea au beneficiat de fonduri printr-un program de interes national al Autoritatii Nationale pentru Drepturile Copilului iar ultimele doua s-au realizat prin Fondul Roman de Dezvoltare Sociala in programul Agentiei de Dezvoltare a Zonelor Miniere. Violeta Milas a mentionat ca trei din primariile care au infiintat centre de zi, Sarmasag, Crasna si Meseseni, au mai accesat programe pentru extinderea unitatilor deja existente.
Centrele pentru copii, alternativa la saracie
Articole
Ne ia sau nu ANAF 10% din banii pe care-i avem în conturile bancare?
Încă din luna decembrie a anului trecut, în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora, începând din acest an, ANAF va lua 10 la sută din banii pe care-i au românii în conturile bancare, drept contribuție la sănătate. Fiscul dezminte însă categoric informațiile vehiculate „Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de…
Mai mult...Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...