Datorita iernii prelungite si a intarzierii platilor pentru subventii, multi crescatori de animale sunt deceptionati de afacere
Sorin si Ionut Baban din satul Cernuc, n-au plecat niciodata peste hotare. Nu i-au tentat nici capsunii spanioli, nici maslinele italiene. Ionut are 23 de ani, Sorin 28 si au ramas sa scormoneasca tarana Cernucului, sa creasca animale, sa-si intrame fiecare dintre ei o familie.Cu credite, cu bani de la parinti, cu ce-au mai agonisit ei la ora actuala au in poiata opt vaci pentru lapte, iar in staul 600 de oi. Pe langa tractorul cu utilajele aferente, in curte se mai afla si o cositoare, iar in grajd un cal pentru nevoile marunte din gospodarie. Teren agricol detin in jur de 10 hectare, pasunile le iau in arenda. La prima vedere s-ar parea ca este o afacere profitabila, ca se poate trai din agricultura, ca prosperitatea nu intarzie sa apara. Numai ca lucrurile nu stau chiar asa. Laptele de la cele opt vaci il predau in fiecare dimineata la punctul de colectare a laptelui din sat. Laptele nu este conform, pentru ca fratii Baban nu au reusit inca sa achizitioneze tanc de racire care costa in jur de 80 milioane de lei vechi si nici aparate de muls. Asadar laptele le este platit cu 70 de bani litru. O nimica toata. Sa nu uitam ca 1/2 litru de bere de o calitate mo-desta costa de cinci ori mai mult. Asta ca… fapt divers. Peste 200 din cele 600 de oi au fatat deja. Alti 300 de miei sunt asteptati sa apara pe lume in saptamanile urmatoare. Ionut Baban imi spune ca nu toti miei sunt sanatosi, deoarece medicul veterinar de la centru de comuna le-a recomandat berbeci care nu au fost tocmai buni pentru reproductie. O buna parte dintre nutreturi s-au terminat. Iarna a fost grea,prin patulele in care era depozitat porumbul bate acum vantul. Tinerii fermieri din Cernuc si-au pus mari nadejdi in sprijinul acordat de stat, adica in subventii. Subventiile pentru anul 2009, la ovine. Pana sambata 13 februarie a.c banii (transa a doua) nu au intrat in cont,sustin fratii Baban. Au fost nevoiti sa se imprumute pentru a cumpara porumb si fan. Imprumutul presupune si dobanda. In perioada fatarii si alaptarii animalele au nevoie de surplus de furaje. Deci si cheltuieli in plus.
Subventiile s-au impotmolit pe drum
De la Centrul Judetean Salaj al APIA suntem informati ca dispozitiile de plata pentru subventiile la ovine au fost trimise la bancile unde fermierii isi au deschise conturile. Totusi platile intarzie pe drum. La bovine subventiile vor veni pana la sfarsitul lunii februarie, sustin lucratorii APIA. Numai ca animalele au nevoie de furaje, iar stapanii lor alearga din colt in colt sa faca rost de bani in acest scop.