Deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei, propune intr-un proiect de revizuire a Constitutiei reforma administrativa, crearea regiunilor, functia publica neutra si profesionista, precum si separarea clara dintre nivelul functiilor politice si nivelul functiilor publice.
Chiuariu precizeaza ca unitatile administrative-teritoriale vor fi regiunile, municipiile si orasele.
„Regiunile, in numar de 12, pot urma modelul dupa care in prezent sunt organizate circumscriptiile curtilor de apel, formate din doua-trei judete. Guvernatorul si Consiliul regiunii sunt alese pentru un mandat de patru ani, care in cazul Guvernatorului nu poate fi reinnoit”, explica Chiuariu.
Liberalul propune ca toate unitatile deconcentrate ale autoritatilor publice centrale sa fie organizate pe acest principiu teritorial, care va deveni principiu constitutional. „Asta va conduce la evitarea reorganizarilor succesive, pe criterii teritoriale, pe care fiecare guvern le opereaza ca sa impuna clientela politica proprie in institutiile publice”, arata Tudor Chiuariu.
In opinia liberalului, politizarea functiei publice a atins apogeul in timpul mandatului premierului Boc, „prin introducerea angajamentelor de loialitate fata de premier – reflex al reintoarcerii la o administratie de tip feudal – si numirea pe criterii politice a tuturor sefilor de deconcentrate, chiar impotriva deciziilor instantelor judecatoresti si ale Curtii Constitutionale, cu alte cuvinte, cu violarea grava, repetata, sistematica a legii”.
Functia publica neutra si profesionista, organizata potrivit principiului carierei, va fi un principiu constitutional.
De asemenea, spune Chiuariu, prin Constitutie se va stabili separarea clara dintre nivelul politic (functii numite politic) si nivelul administrativ (functii publice). La nivel central numai ministrii, secretarii si subsecretarii de stat, sefii de autoritati si agentii si adjunctii lor sunt numiti pe criterii politice.
Infiintarea oricarei autoritati centrale, in subordinea Guvernului sau a ministerelor, trebuie facuta exclusiv prin lege organica, de catre plenul Parlamentului, adoptata cu doua treimi din votul deputatilor si senatorilor.