Stilul inconfundabil al comunitatii maghiare de a incerca, in orice ocazie, sa-si urmareasca propriile interese, s-a impus si la vizita in Salaj, de zilele trecute, a ministrului Culturii, Kelemen Hunor. La doar doua ore dupa ce Hunor s-a plans presei ca bugetul alocat Culturii in acest an nu ajunge pentru nici o restaurare la nici unul dintre cele 15 mii de monumente de patrimoniu din intreaga tara aflate in pragul ruinii, comunitatea maghiara salajeana, prin vocea prefectului Vegh Alexandru, i-a cerut ministrului bani pentru restaurarea unei cladiri care nu are nici o valoare pentru patrimoniul national, dar care ar fi, se pare, foarte importanta pentru etnicii maghiari din judet. In cladirea cu pricina a locuit, in perioada liceului, poetul Ady Endre, asa ca maghiarii salajeni ar dori sa o transforme in casa memoriala, si nu oricum, ci dupa o restaurare facuta cu bani de la Ministerul Culturii, aflat acum – cat se poate de convenabil in acest context – in portofoliul UDMR. Chiar daca, din bun simt, ministrul nu le-a promis banii ime-diat, cererea lor va fi luata cu siguranta in considerare – chiar daca imobilul in cauza nu are cum sa fie o prioritate pentru Ministerul Culturii – si asta din simplul motiv ca, spre deosebire de romani, comunitatea maghiara din tara noastra este una extrem de unita, in care cei ce ajung in functii importante au grija de cei pe care ii reprezinta.
Valorificarea unor astfel de conjuncturi favorabile, cum este cea de a avea un ministru al Culturii, nu este o practica noua pentru comunitatea maghiara. Si daca stai sa gandesti pur pragmatic, fara sa iei in calcul teoriile moralisto-soviniste, nu este, de altfel, nici ceva condamnabil. Din contra, politicienii romani ar trebuie sa invete de la colegii lor maghiari ca responsabilitatea fata de cei care i-au votat si i-au pus, astfel, in functii nu se limiteaza la campania electorala si ca datoria lor, de acolo, de sus, este sa-i ajute pe cei de jos. Chiar daca acest ajutor inseamna reno-varea unei cladiri, repararea unui drum ori reabilitarea unui spital.
Intre nationalism si subiectivism
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...