Legislatia achizitiilor va reduce termenele procedurilor de licitatie pentru lucrari finantate din fonduri comunitare si va elimina formularea abuziva de contestatii in instanta, care blocheaza proiectele.
Premierul Emil Boc a auzit ca echipa de lucru care se intruneste in comitetul interministerial pentru absorbtia fondurilor comunitare a luat deja cateva decizii care sa faciliteze o mai buna absorbtie in 2010, mergand de la scurtarea termenelor si a procedurilor aferente de la anuntarea depunerii de proiecte la evaluare, semnare, contractare si executarea propriu-zisa a proiectului. Evident ca asta inseamna si modificarea legislatiei achizitiilor publice, pentru a putea face mult mai fluent procesul si a elimina contestatiile abuzive in instanta
Imperfectiunile vechii legi a achizitiilor publice au avut efecte nefaste si pentru locuitorii municipiului Zalau.
Astfel, in vara lui 2007, efectuarea lucrarilor de dezinsectie si deratizare absolut necesare la acea vreme, nu s-a realizat, tocmai din cauza inadvertentele legislative. Primaria a vrut, banii existau, dar piedicile au venit din alta parte. Mai precis de la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). In luna iunie a acelui an, primaria a scos la licitatie contractul pentru efectuarea lucrarilor de dezinsectie si deratizare. Caietul de sarcini a fost insa considerat prea restrictiv de catre reprezentantii unei firme care a dorit sa participe la licitatie. Respectiva firma a contestat conditia prin care i se cerea sa detina licenta pentru efectuarea unor asemenea lucrari. Dotarea cu utilaje corespunzatoare, ceruta, de asemenea, in caietul de sarcini, a fost contestata de aceeasi firma.
Dar nu ne mai mira nimic, pentru ca au existat situatii mai absurde, in care anumite firme au contestat licitatii la care nici macar nu au participat. Profitand de prevederile aceleiasi legi, anumite firme au contestat licitatia privind executarea soselei ocolitoare a Zalaului. Lucrarea era cat pe-aci sa nu fie realizata deoarece rezolvarea repetatelor contestatii a durat aproape 18 luni. O investitie de peste 9 milioane de euro, extrem de importanta, atat pentru degrevarea municipiului de traficul greu cat si pentru fluidizarea circulatiei in intreaga zona, era in pericol sa fie compromisa de firme care si-au facut un hobby din depunerea de contestatii.
Piedici birocratice la reabilitarea drumului Crasna – Varsolt
Si reabilitarea drumului Ciucea – Crasna – Varsolt a fost amanata mai bine de un an, tot din cauza contestatiilor depuse de firmele nemultumite de modul in care s-a desfasurat licitatia. Contractul de finantare a fost semnat in august 2008 si de abia in luna ianuarie a acestui an a fost parafat contractul pentru executia lucrarilor.