Prezent la Zalau pentru inaugurarea sediului Directiei Judetene pentru Cultura, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat ca viitorul sediul al Finantelor salajene reprezinta exemplul perfect despre cum se poate strica centrul unui oras.
La o saptamana dupa vizita in Salaj a ministrului udemerist al Sanatatii, Cseke Attila, un alt ministru, tot udemerist, ne-a vizitat vineri judetul. Este vorba despre ministrul Culturii, Kelemen Hunor, invitat sa participe la inaugurarea „celui mai spatios si, de acum, si celui mai frumos sediu de directie pentru cultura din tara” – sediul Directiei Judetene pentru Cultura Salaj. La inaugurare au mai participat secretarul de stat din Ministerul Culturii Vasile Timis, oficialitati, parlamentari salajeni, dar si 20 dintre directorii directiilor judetene de cultura din tara.
Imobilul inaugurat vineri, monument istoric vechi de peste 100 de ani, a fost restaurat, alaturi de alte 19 monumente din tara, printr-un program al Ministerului Culturii finantat prin Banca Europeana de Dezvoltare a Consiliului Europei. Costul lucrarilor a depasit suma de 600.000 de euro, bani considerati „putini, pentru o restaurare de genul acesta” de catre Bogdan Trambaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului, prezent si el vineri la Zalau. Cu acesti bani, asa putini cum au fost, s-a restaurat exteriorul cladirii, care a fost adus la aspectul sau initial din urma cu un secol, si s-au facut si amenajari si recompartimentari interioare. Lucrarile s-au derulat pe durata ultimelor 25 de luni si au fost executate de firma Alsecon SRL din Alba Iulia.
Pe langa cladirea inaugurata vineri, considerata de Kelemen Hunor drept un reper pentru celelalte monumente istorice din zona, „vedeta” intalnirii cu ministrul a fost si mamutul de sticla ce va fi viitorul sediu al Finantelor salajene, considerat de Hunor ca model despre „cum se strica centrul unui oras”. Ideea a fost reluata si de oficialitatile locale prezente la eveniment, care si-au permis sa blameze construirea unui munte de sticla si metal in plin centru istoric intrucat la momentul demararii lucrarilor, adica in 1992, ei nu se aflau in… peisajul decizional salajean.
In memoriam Gheorghe Chende – Roman
Marele absent de la inaugurarea de vineri a fost tocmai cel care a initiat demersurile de restaurare a cladirii Directiei pentru Cultura: regretatul Gheorghe Chende – Roman, directorul institutiei pana in urma cu un an, cand a incetat din viata. Atat actualul director al Directiei, Doina Cocis, cat si presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, i-au subliniat meritul in realizarea proiectului, iar toti cei de fata au pastrat un moment de reculegere in memoria sa.
„Casa” si pentru Biblioteca Judeteana
In cladirea proaspat reabilitata se vor muta, in zilele urmatoare, atat Directia Judeteana pentru Cultura (gazduita pe durata lucrarilor de Muzeul Judetean), cat si o parte din sectiile Bibliotecii Judetene „Ionita Scipione Badescu”, in mare parte cele care au functionat aici si inainte de lucrarile de reabilitare. Astfel, iubitorii cartii vor regasi aici sala de lectura (in aceeasi parte a cladirii ca si anterior), tot in imobilul din Piata Iuliu Maniu urmand sa fie gazduite si birourile bibliotecii si depozitul de carte (mutat de la etajul I, unde era pana acum, in subsolul hidroizolat si amenajat corespunzator prin acest proiect).
„Scala” ramane in afara culturii
Dintre cele 300 de sali de cinema existente in tara, Ministerul Culturii vrea sa pastreze in administrare maximum 50, care sa formeze un lant national de cinematografe, a declarat ministrul Kelemen Hunor. El a precizat ca cele 50 de cinematografe vor fi selectate din orasele in care exista mai multe sali, cate o sala urmand sa ramana la minister (prin RADEF), iar restul sa treaca la administratiile locale. In Salaj, pe lista cinema-tografelor propuse sa treaca in administrarea primariilor sunt „Scala” din Zalau si cel din Simleu Silvaniei, iar in lantul ministerului judetul nostru nu va avea nici unul.
Nici un leu pentru restaurari
Cele 518 monumente de patrimoniu din Salaj, multe dintre ele necesitand lucrari de restaurare, vor trebui sa astepte vremuri mai bune, ministrul Culturii Kelemen Hunor declarand ca anul acesta, din cauza restrictiilor bugetare, nu va fi deschis, nicaieri in tara, nici un santier nou, ministerul limitandu-se la finantarea proiectelor incepute deja si a lucrarilor de urgenta. Desi a admis ca „un monument istoric nu intelege ca e criza, el cade”, Kelemen Hunor a explicat ca bugetul alocat in acest an pentru reabilitarea lor (aproximativ 69 de milioane de lei) este de patru – cinci ori mai mic decat ar fi fost necesar. La nivel national exista 30.000 de monumente istorice, din care jumatate necesita interventii substantiale – a mai completat ministrul.
Ministrul Culturii acuza: cladirea Finantelor strica centrul Zalaului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...