Ziua Indragostitilor este, mai intai de toate, o buna ocazie pentru proprietarii de localuri si pentru comercianti de a scoate profit din “datoria” noastra de a ne demonstra material sentimentele.
Privita initial cu scepticism, ca o “sarbatoare de imprumut” adusa de la frivolii americani, Ziua Sfantului Valentin a ajuns sa fie sarbatorita astazi mai ceva ca Ziua de Pasti, pana si in acest mic orasel de provincie, care este Zalaul. De la cluburi si discoteci, care pregatesc pentru acest week-end seri cu tematica speciala, la restaurante cu meniuri… romantice, si pana la comerciantii care brusc devin ajutoarele lui Cupidon, totul se subjuga zilele acestea ideii de iubire. Si cum iubirea trece, obligatoriu, prin buzunar, sarbatoarea indragostitilor este, mai intai de toate, un prilej de cheltuiala pentru unii si de nelimitat castig pentru altii. Pentru ca, sa fim seriosi, nu te poti prezenta in fata celui iubit cu un cadou mai ieftin de 50 – 100 de lei, iar o masa la restaurant costa cel putin inca pe atata. Ce sa mai vorbim despre o petrecere, care ajunge sa coste si cateva sute de lei.
Numai ca, cu cat se “intetesc” petrecerile prin cluburi si restaurante, cu cat mai scumpe devin cadourile de Sfantul Valentin, cu atat mai mult ne departam, parca, de mesajul pe care preotul martir a vrut sa-l transmita. Una dintre legendele care circula despre Sfantul Valentin spune ca acesta a fost un preot care casatorea cuplurile in secret, impotriva legii date de Imparatul Claudius, care interzisese casatoria, fapte din cauza carora a si fost executat. Contrar acestui mesaj, cuplurile de azi nu numai ca fug de casatorie, dar si daca o fac, o fac… pe perioada determinata.