Consiliul Local a avizat vineri planul de scolarizare pe 2010-2011, conform caruia scolile din Zalau pierd 10 clase. Desi este vorba de cinci clase cu predare in limba romana si cinci cu predare in limba maghiara, cei patru consilieri reprezentanti ai etniei minoritare au incercat sa forteze nota pentru a salva trei clase de limba maghiara. Nu au reusit si au votat in bloc impotriva planului.
Scolile din Zalau pierd 10 clase, conform planului de scolarizare pe 2010 – 2011
Scolile din Zalau vor functiona din toamna cu zece clase mai putin decat isi propusera, iar una dintre unitati isi va pierde perso-nalitatea juridica. Sunt principalele elemente de noutate aduse de Planul de scolarizare pentru unitatile de invatamant din municipiul Zalau pentru anul scolar 2010 – 2011, avizat vineri de consilierii locali. Cinci dintre clasele taiate de tandemul Inspectorat Scolar – Primaria Zalau sunt clase I: doua de la Scoala „Mihai Eminescu” (de unde pica o clasa cu predare in limba romana si una cu predare in limba maghiara), una de la Liceul Ortodox (limba romana), una de la Scoala „Iuliu Maniu” (limba maghiara) si una de la Liceul Reformat (limba maghiara). Celelalte patru clase taiate din planul de scolarizare sunt clase a V-a si sunt de la scolile „Iuliu Maniu” (care pierde doua clase, una cu predare in limba romana si alta in limba maghiara), una de la „Gheorghe Lazar” (limba romana) si alta de la Liceul Reformat (limba maghiara). La liceu a fost taiata o singura clasa, si aceasta ceruta in plus fata de acest an de Liceul de Arta „Ioan Sima”. In privinta pierderii personalitatii juridice, aceasta masura va fi aplicata Scolii „George Cosbuc” (din Ortelec), ce va fi arondata din toamna Scolii „Porolissum”. Gradinita din Ortelec va fi arondata, la randul ei, unei gradinite din Zalau – Gradinita nr,7, iar Gradinita nr.6 (de pe str.Crasnei) va deveni structura la Liceul Reformat (in prezent fiind subordonata Gradinitei nr.5).
Maghiarii n-au obtinut ce au vrut si au zis „Nem!”
Singura propunere de modificare a acestui plan a venit, vineri, de la consilierii UDMR, prin vocea prese-dintelui comisiei de cultura Bogdan Zsolt Miklos. Acesta a solicitat ca in loc de trei clase I cu predare in limba maghiara, cate sunt prevazute in plan, sa fie propuse cinci clase, iar in loc de patru clase a V-a de maghiara, sa fie cinci. Propunerea n-a intrunit decat votul celor patru consilieri maghiari din cei 13 prezenti, restul fiind convinsi, probabil, de contra argumentele oferite de inspectorul scolar general Ioan Abrudan. El a explicat ca, in acest moment, in gradinitele din Zalau sunt doar 49 de copii maghiari care ar putea opta din toamna pentru clasele I maghiare (pornind de la premiza ca toti copiii maghiari s-ar inscrie la sectia maghiara) si ca, astfel, chiar si trei clase sunt prea multe pentru acesti copii, cifra avansata, de cinci clase, fiind cu atat mai greu de justificat. La fel, la clasa a V-a, numarul de copii maghiari – 75 – abia daca acopera efectivele normale pentru trei clase, nici vorba sa fie suficienti pentru cinci. Pentru ca propunerea lor nu a fost acceptata, consilierii maghiari au votat impotriva planului care a fost avizat cu noua voturi pentru si patru impotriva.
Acelasi consilier, Bogdan Zsolt Miklos, s-a erijat si in avocatul unui grup de 23 parinti, evident tot maghiari, care solicita mentinerea clasei I cu predare in limba maghiara la Liceul Reformat. Unul dintre parintii prezenti la sedinta, Kovacs Anamaria, a incercat chiar sa forteze mana consilierilor amenin-tand ca toti cei 23 vor refuza sa-si inscrie copiii in alta parte. Ea a sugerat si o solutie: transferarea clasei respective de la Liceul Sportiv „Avram Iancu” unde, sustine parintele, nu sunt cereri pentru clasa I – limba maghiara. In replica, inspectorul scolar general a precizat ca sunt si alte scoli, cu traditie in invatamantul mixt romano-maghiar (Scoala „Iuliu Maniu”, spre exemplu), unde isi vor putea inscrie copiii daca nu vor sa-i duca la scoala din Bradet si a explicat ca „nu exista nici un fel de argument pentru ca Liceul Reformat sau cel Ortodox sa ceara acum clase I, atata timp cat ele n-au avut niciodata astfel de clase”.
Capilnasiu preconizeaza ca nu vor fi bani de salarii
Desi noul plan aduce o restrangere a invata-mantului zalauan, primarul Radu Capilnasiu a declarat ca vor fi probleme cu plata salariilor angajatilor din scoli. „Bugetul pe care noi l-am primit din cote defalcate din TVA este redus pe standarde de cost si este mai mic cu aproximativ 21 la suta fata de anul trecut. De aceea preconizam ca vor fi probleme prin toamna cu plata salariilor. Sau de fapt bugetul se imparte pe luni, asa ca probleme o sa avem de acum cu oameni pentru care nu vom avea bani de salarii sau vom putea face doar o plata partiala”, a explicat primarul. Atat Capilnasiu, cat si Abrudan, au atras atentia ca noua legislatie nu mai permite nici rectificari bugetare, nici completarea fondului de salarii pentru invatamant cu sume de la bugetul local, asa ca o retea scolara si o cifra de scolarizare nefundamentata realist vor duce la imposibilitatea platii integrale a salariilor.
Care TVA?
Consilierul local Teodor Balajel a atras atentia si asupra unei alte probleme, si anume ca finantarea cheltuielilor de personal din invatamant este asigurata pe TVA-ul ce va fi incasat in 2010, adica se bazeaza doar pe niste estimari.