Un veac si jumatate si un deceniu s-au scurs de cand la Ipotesti s-a ivit Luceafarul. Chiar daca fuga sa spre Nirvana a fost prea timpurie, faima lui, departe de a fi in declin, creste zi de zi, precum aripile lui Hiperion avide de infinit. Si chiar daca ne sufoca acest inceput de veac si de mileniu, cu cele mai sofisticate tehnologii, mai gasim ragaz spre a ne clati sufletele cu iambii eminescieni, spre a-i murmura versurile ca pe o ruga nascatoare de minuni. Nici un alt scriitor nu-l poate concura in aceasta intrecere. Si ma intreb banuit-a oare Eminescu cat de unanima va fi recunoasterea lui postuma? Banuit-a ca si peste un secol si jumatate „Doina” sa si „Luceafarul” sau si „Scrisorile” sale si sutele de stihuri cenzurate de un regim sau altul vor fi mai actuale decat insasi actualitatea? Banuit-a ca scrierile sale vor fi tiparite in milioane de volume, ca interesul pasional fata de atotcuprinzatoarea lui intelegere se va verifica prin numarul incredibil de carti ce i se consacra? E greu de dat un raspuns. Eminescu era, fireste, constient de valoarea poeziilor sale, dar istoriografia literara nu este in posesia nici unui rand scris de mana lui Eminescu, din care sa putem deduce ca gandea despre el asa cum ar fi spus-o Maiorescu „cea mai inalta incorporare a inteligentei romane”. Doar Creanga, statornicul sau prieten, il numise intr-o insemnare manuscrisa pe o carte „poetul cel mai de seama al neamului”. Multa intuitie si adevar deplin! Povestitorul humulestean, inaintea posteritatii, pare a fi „dezmintit” insasi legea mutatiei valorilor, pe durata unui veac si jumatate. Si inca mult mai mult.
”Nu credeam sa invat a muri vreodata”
Articole
ANAF publică „lista rușinii”! Apar și firme din Sălaj care nu și-au achitat obligațiile fiscale
Este vorba despre firmele și persoanele fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale aferente trimestrului 4 din 2024, conform legislației în vigoare. Acestea vor figura pe „lista rușinii” a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), care va fi publicată în această lună. „Lista rușinii” include toate entitățile care au datorii fiscale de peste 100.000 de lei, dar și persoanele fizice care desfășoară activități economice independente sau exercită profesii libere și au restanțe în acest sens. Publicarea acestei…
Mai mult...Ordonanța Trenuleț, în Monitorul oficial! „Trenulețul” guvernamental lovește crunt
Ordonanța Trenuleț, în Monitorul oficial: în 2025 îngheață pensiile și salariile bugetarilor, crește impozitul pe dividende, dispar facilitățile din IT, construcții și agricultură Ordonanța Trenuleț (OUG 156/2024) a fost publicată în Monitorul oficial cu aproximativ 2 ore înainte de Anul Nou. Practic, măsurile se aplică în câteva ore. Câteva măsuri au dispărut, unele au fost modificate și au apărut altele noi, cum ar fi cele referitoare la salariile din construcții, agricultură și industria alimentară. Redăm măsurile din…
Mai mult...