Apartamentele din Zalau s-au ieftinit in an de criza cu pana la 40 de procente.
Criza economica a dat peste cap piata imobiliara din Zalau. Daca in perioada 2006-2008, cererea pentru apartamente, case si terenuri depasea de departe oferta, anul ce abia s-a incheiat a insemnat prabusirea pietei.
Zalauanii care si-au investit castigurile in imobiliare s-au trezit, aproape peste noapte, cu zeci de mii de euro blocati in proprietati ce valoreaza mult mai putin decat au costat. Majoritatea au decis sa astepte, in speranta ca preturile isi vor reveni la nivelul din alti ani. Timpul, insa, nu le-a fost prieten. Oamenii cu plasamente imobiliare au asistat neputinciosi la continua devalorizare a proprietatilor, ceea ce, sustin multi, era iminenta.
“Pretul apartamentelor a explodat in anii anteriori crizei. Numai cei cu bani puteau deveni proprietari. Metrul patrat intr-o locuinta noua depasea 1.000 de euro”, ne-a declarat reprezentantul unei agentii imobiliare din muni-cipiu.
Cu salariile diminuate, ramasi fara slujbe ori sub permanenta amenintare a disponibilizarii, zalauanii nu s-au mai incumetat sa-si achizitioneze o locuinta. Si bancile le-au fost potrivnice, urcand dobanzile la credite la un nivel greu de suportat. O dovedesc datele furnizate de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Salaj, potrivit carora numarul ipotecilor, care se aplica inclusiv in cazul contractarii creditului imobiliar sau al celui de nevoi personale cu ipoteca, s-a injumatatit, de la 2.117, in 2008, la 1.200, anul trecut.
Preturile actuale, sustin unii agentii imobiliari, se apropie, cat de cat, de valoarea reala a imobilelor. In cazul apartamentelor noi, metrul patrat este de 550-600 euro, iar la cele vechi a scazut la 500 euro. O garsoniera situata in cartierele Porolissum, Dumbrava Nord ori in zona Astralis costa acum 50.000 de lei, fata de 65.000 de lei in vremurile “bune”.
Chiar si la aceste preturi, doar cei deschisi spre negociere reusesc sa vanda. “Oferta este foarte mare, iar cei interesati, extrem de putini. De aceea se ajunge in situatia in care inca de la prima intalnire dintre vanzator si cumparator, cel dintai sa taie 4-5.000 de euro din pretul pretins initial”, spune sefa unei agentii din Zalau.
Nici macar Programul “Prima Casa” nu a reusit sa aduca gura de oxigen atat de asteptata de constructori. Planurile celor au demarat diverse proiecte imobiliare au fost dejucate. Stransi cu usa de creditori, unii au dat faliment, altii au redus preturile. Prea putini – si ne referim aici la dezvoltatorii care nu sunt la cheremul bancilor finantatoare – au ales sa pastreze proprietatile pana la deblocarea pietei.
O lovitura data agentiilor
Reducerea semnificativa a tranzactiilor a insemnat sfarsitul multor agentii imobiliare din Zalau. Putinii jucatori ramasi pe piata spun ca daca prin 2008, municipiul numara vreo 30 de agentii de profil, in prezent au mai ramas circa 10, care se zbat sa supravietuiasca.