S-a nascut la 23 februarie 1939, in localitatea Siria din Arad, localitate unde s-au nascut si prozatorul Ioan Slavici, marele gazetar national Ioan Rusu Sirianu, compozitorul Emil Montia, vestitul medic balneolog Iuliu Traian Mera si marele profesor universitar in arte polastice Coriolan Petreanu.
Copil precoce, la cinci ani citeste cu nesat din basme, fara instruirea prealabila sau ajutorul cuiva. Dupa absolvirea scolii gimnaziale din Siria, manifestand vocatie pentru misiunea ecleziastica, s-a inscris la Seminarul Teologic din Caransebes, pe care il absolva in 1958, dupa care a urmat Facultatea de Teologie din Sibiu, a carui licentiat este. Functioneaza, apoi, doi ani, ca profesor de limba romana si franceza, iar din 1969 pana in prezent ca preot la Siria, de unde este originar. De mentionat ca Teodor Poneava a fost profesor si preot in comuna Cizer, in perioada 1962-1969.
In afara exercitarii functiei sacerdotale, preotul Teodor Poneava si-a folosit tot timpul insusirii unor bogate cunostinte, studiind ca autodidact literatura universala si filosofia, in scopul largirii orizontului cunoasterii, a efectuat o seama de calatorii in strainatate, vizitand cu precadere marile muzee ale lumii de pe trei continente. In baza actiunii cititului a reusit sa detina o performanta mai putin obisnuita: cuvintele i s-au imprimat atat de adanc incat, fara nici un calcul, stie cate litere are fiecare cuvant sau chiar o fraza.
Pentru aportul spiritual si cultural oferit localitatii sale, a primit diploma de Cetatean de Onoare al Siriei, precum si alte diplome ale diverselor cenacluri si grupari literare.
Cei ce il cunosc, cu precadere criticii literari, afirma pe buna dreptate ca preotul Teodor Poneava este un fenomen biologic neobisnuit: dispune de o memorie fara egal, un talent oratoric inegalabil, un fond cultural supraextins. Parcurge o pagina de carte in cateva secunde, stie matematic cate litere are o fraza, pe loc si fara nici un calcul.