O intelegere amiabila intre datornic si creditor ar putea rezolva pe termen lung problema datoriilor.
Firmele aflate in dificultati financiare, dar nu au ajuns inca in insolventa, primesc o mana de ajutor pentru a-si putea continua activitatea, pastra locurile de munca si pentru a-si acoperi creantele.
Incepand de azi intra in vigoare Legea 381/2009, care introduce concordatul preventiv, respectiv un contract incheiat intre societate cu probleme si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor. Mai exact, firma propune un plan de redresare, ce poate include restructurarea conducerii, a personalului, desfiintarea unor puncte de lucru sau orice alte masuri considerate a fi necesare. La randul lor, creditorii accepta sa sprijine eforturile companiei de depasire a dificultatii in care aceasta se afla.
Pentru a recurge la aceasta procedura, debitor nu trebuie sa fi fost condamnat pentru infractiuni fiscale si nici sa se afle in insolventa. Potrivit legii, prin concordatul preventiv, firmele vizate se pun, astfel, la adapost pe o perioada de cel mult un an si jumatate, evitand si insolventa. In acest rastimp, ele au obligatia de a achita minim jumatate din valoarea totala a datoriilor, ca urmare a aplicarii planului de redresare.
Masura vine si in avantajul creditorilor, care au, astfel, garantia ca isi vor putea recupera banii, fie chiar si dupa mai bine de un an.
Euro poate intra sub pragul de 4 lei!
Rasturnare spectaculoasa a prognozelor de curs
de schimb ale bancilor: euro nu va mai trece anul acesta de 4,30 lei, asa cum multi analisti continuau sa anticipeze pana saptamana trecuta, ci dimpotriva, leul se va intari chiar dincolo de pragul de 4 lei/euro, conform previziunilor revizuite in ultimele zile. Explicatiile tin in principal de revenirea apetitului strainilor pentru pietele emergente si de depasirea crizei politice, arata “Ziarul Financiar”.