Aproximativ 3.000 de angajati vor fi disponibilizati din unitatile de asistenta sociala in urma aplicarii standardelor de cost in sistem, prin care se va realiza o reducere de 37% fata de alocarile bugetare din 2009, respectiv o economie de peste 350 milioane lei, a decis, miercuri, Guvernul.
„Dintr-un total de aproximativ 32.000 de persoane care lucreaza in acest sistem – al protectiei copilului, persoanelor cu handicap si varstnicilor – circa 3.000 de persoane vor fi disponibilizate, intrucat standardul de cost prevede un numar mai mic de persoane. Asta inseamna si o reducere de cheltuieli anuale in 2010 fata de 2009”, a declarat ministrul Muncii, Mihai Seitan. Acesta a aratat ca in ceea ce priveste protectia copiilor este vorba de o reducere de circa 26% a fondurilor bugetare, reprezentand 317 milioane de lei mai putin in 2010 fata de 2009, de o reducere de 8% (36,6 milioane de lei) in ceea ce priveste persoanele de handicap si de o reducere cu 3% (3,69 milioane lei) in ceea ce priveste persoanele varstnice.
Mihai Seitan a mai aratat ca se incearca cresterea calitatii serviciilor din aceste institutii sociale, prin ridicarea gradului de specializare a personalului care lucreaza in aceste unitati, tinta stabilita fiind de 60% personal specializat in centrele de zi si 80% personal specializat in centrele rezidentiale.
Seitan a mai precizat ca standardele de cost vor fi aplicate incepand cu publicatea hotararii de guvern in Monitorul Oficial, iar Ministerul Muncii va trebui sa elaboreze instructiunile si criteriile de disponibilzare
„Imediat dupa ce aceasta hotarare apare, in circa 5 zile, instructiunile vor aparea si vom putea incepe disponibilizarile. Nu se va face totul intr-o zi”, a spus Seitan.
In domeniul protectiei copiilor, standardele de cost au fost stabilite de Executiv la 20.896 lei pe an pentru un copil aflat in plasament, 13.931 lei pe an /per copil pentru doi copii si la 11.014 lei pe an /per copil pentru 3 copii. Pentru serviciile destinate copiilor cu dizabilitati plasati la asistenti maternali, standardele de cost sunt de 24.452 lei anul pentru un copil si de 17.486 lei pe an /per copil pentru doi sau mai multi copii.
Pentru serviciile destinate copiilor cu HIV/SIDA plasati la asistenti maternali standardele de cost au fost stabilite la 28.467 lei anual pentru un copil, 21.501 lei pe an /per copil pentru doi sau mai multi copii.
Pentru centrele maternale standardele de cost sunt de 31.756 lei an pentru un copil, 28.868 lei pe an /per copil pentru doi copii si de 27.904 lei pe an /per copil pentru 3 copii.
In Centrul de ingrijire si asistenta persoane adulte cu handicap (CIA), standardul de cost va fi de 23.164 lei anual pentru fiecare beneficiar, in Centrul de Recuperare si Reabilitare Persoane cu Handicap (CRRPH)- de 24.423 lei anual, in Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica (CRRN) standardul va fi de 26.163 lei anual, in Centrul de Integrare prin Terapie Ocupationala (CITO)- 18.692 lei pe an, in Centrul Pilot de Recuperare si Reabilitare (CPRR)- 26.915 lei pe an, iar in Centrul de Pregatire pentru o viata independenta (CPVI)- 21.578 lei anual.
In cazul centrelor de Criza (violenta in familie) standardul de cost va fi de 13.291 lei annual, in centrele de zi- 13.088 lei pe an, iar in centrele ambulatorii de recuperare- 4.992 anual pentru fiecare beneficiar. In Caminele pentru persoane varstnice standardul de cost va fi de 16.926 lei anual pe beneficiar.
Circa 3.000 de angajati din sistemul de asistenta sociala vor fi disponibilizati
Articole
Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...Aproape 6 mii de hectare de teren cadastrate gratuit, în comuna Ip
Un număr de 10.462 de imobile cu o suprafață totală de 5.865 de hectare din comuna Ip au fost măsurate și urmează să fie intabulate gratuit pentru cetățeni. Reprezentanții OCPI Sălaj au participat vineri, 11 octombrie, împreună cu reprezentanții primăriei comunei IP și ai prestatorului S.C. Topoexim Expert S.R.L. la ședința privind publicarea documentelor tehnice ale cadastrului, ca urmare a realizării lucrărilor de înregistrare sistematică la nivel de întreg UAT, în comuna Ip. Rezultatele lucrărilor de înregistrare…
Mai mult...