Sunt ani multi de cand educatia pentru mediu a copiilor din Napradea este un fapt obisnuit, in procesul instructiv-educativ, prin activitatile la clasa si actiuni extracurriculare, iar rezultatele se vad in modul de gospodarire a scolii, a parcului si curtii scolii, a comportamentului copiilor in ariile naturale protejate sau in drumetiile obisnuite in orizontul local, in implicarea copiilor si dascalilor in diferite proiecte si programe axate pe educatia pentru mediu. Pentru mult timp vor ramane repere remarcabile implicarea echipajelor “Samus 2000” in ample actiuni de ecologizare in Muntii Retezat (1993), Fagaras (1994), Gutai (1996) etc.
Un rol insemnat in cunoasterea fenomenelor naturale, a unor rezervatii naturale si monumente ale naturii l-au avut activitatile ecoturistice, de la drumetiile obisnuite in orizontul local si vizitele la Gradina Botanica Jibou, pana la complexe expeditii in cele mai cunoscute si interesante zone montane din Carpatii romanesti. Nu de putine ori elevii au efectuat observatii stiintifice (meteorologice, hidrologice, biogeografice, geomorfologice) apreciate ca fiind valoroase de personalitati ale stiintei romanesti, marturie fiind trofeele si premiile castigate in concursul national “Expeditiile Cutezatorii”, record neegalat pe plan national de o alta scoala.
In anul 2003 am fost prima scoala din Salaj acceptata in programul international “Eco-scoala”, iar in anul 2007, prima institutie salajeana care a primit finantare pentru un proiect prin Administratia Fondului de Mediu. Din anul 2007 participam activ la programul “Eco-scoala” si am solicitat pentru acest an evaluarea pentru atribuirea titlului de “Eco-scoala” si a “Steagului Verde”. Printre actiunile derulate se numara si colectarea selectiva a deseurilor. Din pacate, pretul platit de REMAT pentru 1kg de hartie este de numai 0,02 lei !? Asadar, colectarea hirtiei are doar aspect educativ.
Unitatea noastra este implicata incepand din anul 2008 si in actiunea nationala “Milioane de Oameni, Milioane de Copaci”, in toamna anului trecut plantand in jurul scolii peste 50 de arbori si 120 de arbusti.
Participam an de an la actiuni de igienizare in orizontul local, dar deocamdata locurile curatate sunt invadate din nou de gunoaie. Lipsa de educatie ecologica a cetatenilor, atat in mediul rural cat si in cel urban, este evidenta daca o comparam chiar si numai cu aspectul vailor si strazilor din Ungaria sau Austria, semn ca noi, romanii, avem o problema serioasa cu respectul fata de natura.
Elevi de la scoala noastra sunt implicati in elaborarea unor studii (adecvate varstei elevilor de gimnaziu) pentru concursul national “Proiecte de mediu” (mentiune pe tara in 2008), sau pentru simpozioane pe teme de educatie pentru mediu. In derularea acestor activitati colaboram strans cu Agentia pentru Protectia Mediului Salaj, Centrul de Cercetari Biologice Jibou, Directia Silvica Zalau si cu numeroase cluburi/organizatii de profil din nord-vestul Romaniei.
La inceputul acestui an, la scoala noastra a aparut primul numar al revistei “Eco-Samus”, o revista de educatie pentru mediu a copiilor si a comunitatii locale.