Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a anuntat ieri dupa sedinta Biroului Permanent National al PDL ca nu va mai exista un sistem special de pensii pentru agricultori, aceasta categorie urmand a fi integrata in sistemul unic de pensii.
„Nu va mai exista sistemul special de pensii pentru agricultori. Nu are niciun rost. Toate o sa fie integrate in sistemul unic, inclusiv agricultorii”, a spus Seitan, aratand ca legea privind pensiile agricultorilor s-a prorogat. „Legea exista si a fost prorogata pana anul viitor. Cand o sa apara legea noua, a sistemului unic, care nu exista inca, e in proiect, cand va aparea aprobata, atunci o sa se scoata sistemul”, a spus Mihai Seitan.
Ministrul Muncii a precizat si ca anul acesta nu vor fi majorate pensiile, inclusiv cele ale agricultorilor.
Guvernul a decis ca majorarea valorii punctului de pensie sa fie amanata pana la sfarsitul anului 2010, inclusiv pentru persoanele incadrate in grupele I si II de munca, din cauza crizei financiare. Singurele care ar putea fi majorate in raport cu inflatia sunt pensiile sociale minime.
In grupele I si II de munca sunt incadrate aproximativ doua milioane de persoane.
Potrivit presei centrale, de la 1 ianuarie 2010 ar fi trebuit aplicata legea care prevede ca agricultorii care nu sunt nici contribuabili si nici beneficiari ai actualelor sisteme publice de asigurari sociale vor fi obligati sa contribuie lunar, in vederea pensiei, cu o suma fixa, cuprinsa intre 10 si 50 de lei. Statul ar fi alocat in acelasi scop, pentru toti agricultorii eligibili, al caror numar a fost estimat la circa 1,6 milioane, o suma lunara reprezentand dublul contributiei individuale (intre 20 si 100 de lei).
Astfel, urma sa fie creat un buget de pensii pentru agricultori, integrat in bugetul asigurarilor sociale de stat si finantat din contributiile asiguratilor, precum si din contributiile statului in numele asiguratilor.
Autoritatile s-au angajat in acordul cu FMI sa inghete in 2010 cheltuielile cu bunurile si serviciile, pensiile, cu exceptia celor sociale, si unele transferuri, si sa aplice din ce in ce mai extins sistemele de achizitii electronice, pentru a economisi 0,8% din PIB, potrivit scrisorii de intentie la acordul stand-by.