Autoritatile dezmint informatiile aparute in spatiul public conform carora apa din Salaj ar fi neconforma

rn

Dr. Ligia Marincas, managerul Directiei de Sanatate Publica Salaj da asigurari ca apa furnizata salajenilor este buna de baut.
"Monitorizarea calitatii apei potabile se face in conformitate cu legislatia in vigoare Legea nr. 458/2002 cu modificari si completari ulterioare. Monitorizarea operationala se asigura de catre operatorul regional, monitorizarea de audit de catre Directia de Sanatate Publica. Frecventa si parametrii analizati sunt stabiliti in functie de volumul de apa furnizat si de numarul populatiei din zona de aprovizionare. La nivelul judetului Salaj exista 3 zone de aprovizionare cu apa potabila mari care cuprind orasele Zalau-simleu Silvaniei, Cehu Silvaniei si Jibou, impreuna cu comunele care beneficiaza de aceeasi sursa de apa si 19 sisteme mici in mediul rural. Exista comune care au cate o sursa de apa a carei volum si calitate este influentata de cantitatea de precipitatii, motiv pentru care operatorul regional de apa face analize de apa cu o frecventa mai mare decat prevede legea. Analizele au fost raportate de catre Compania de Apa Somes si impreuna cu analizele efectuate de catre DSP se regasesc in raportul anual privind calitatea apei pe site-ul DSP Salaj”, anunta institutia.
Ptotrivit reprezentantilor institutiei, datele aparute in spatiul public au fost interpretate si prezentate eronat populatiei.
“Datele au fost preluate din raportul privind calitatea apei potabile din zonele mici de aprovionare (rural) fara a tine cont de interpretarea integrala a datelor de monitorizare. Analiza cuprinde toate datele referitoare la parametrii analizati in decursul anului 2019. Chiar si 1 sau 2 analize neconforme momentane au fost suficiente pentru ca in interpretarea anchetei jurnalistice, calitatea apei sa fie etichetata neconforma la modul general. Dar potrivit legislatiei in vigoare . Analiza integrala a parametrilor monitorizati pe durata intregului an calendaristic arata ca peste 97% din probele prelevate sunt conforme. Pentru informarea corecta a consumatorilor dorim sa subliniem faptul ca monitorizarea calitatii apei se face cu mare responsabilitate, ca la orice abatere punctuala se iau masuri cu celeritate, dezinfectie suplimentara, cresterea numarului si a frecventei de probe recoltate atat de catre operatorul regional cat si de DSP”, transmite institutia.
Potrivit aceleiasi surse, in judet nu s-au anregistrat de foarte multa vreme imbolnaviri cauzate de calitatea apei potabile.
“Dovada certa a faptului ca apa s-a incadrat in parametrii de potabilitate este faptul ca in judetul Salaj in ultimii 15 ani nu s-au identificat imbolnaviri cauzate de calitatea apei potabile, respectiv epidemii hidrice.In scopul imbunatatirii calitatii apei potabile furnizate populatiei judetul Salaj este cuprins impreuna cu judetul Cluj intr-un Proiect regional de Dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata. Proiectul major POIM Cluj-Salaj 2014-2023 are o valoare totala de peste 355 Milioane Euro, ceea ce face ca valoarea totala a investitiilor atrase de Compania de Apa Somes incepand cu 1997 sa fie de peste 600 Milioane Euro. De aceste programe de modernizare a infrastructurii si a serviciilor beneficiaza semnificativ si localitatile urbane si rurale din judetul Salaj. Programul POIM in curs de implementare va continua modernizarea si extinderea infrastructurii, iar pentru judetul Salaj va contribui semnificativ la imbunatatirea in continuare a calitatii apei prin aductiunea Cluj-Salaj proiectata, cat si la integrarea in sistemul centralizat a localitatilor care azi sunt deservite de surse care azi sunt deservite de surse locale susceptibile la influentele schimbarilor climatice”, afirma conducerea DSP Salaj.