In cadrul unei campanii desfasurate la nivel national, Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj a luat la verificat firmele din judet care se ocupa cu plasarea fortei de munca in strainatate. Campania a avut scopul de a combate cazurile de plasare ilegala a fortei de munca în strainatate si de a asigura o mai buna protectie a cetatenilor romani aflati în cautarea unui loc de munca în strainatate.

rn

In perioada 11 – 22 mai, au fost controlati 8 agenti de plasare a fortei de munca în strainatate, constatandu-se, la unul dintre ei, nerespectarea obligatiei de a transmite trimestrial la ITM situatia privind contractele de mediere încheiate si persoanele angajate în strainatate, conform prevederilor legale. Inspectoprii de munca au aplicat sanctiunea avertismentului, dispunandu-se masura de intrare în legalitate.
Din controalele efectuate si din situatiile transmise în anul 2020 la Inspectoratul Teritorial de Munca Salaj s-a constatat ca, la nivelul judetului, agentii de plasare înregistrati la ITM nu au desfasurat activitati de mediere si plasare a fortei de munca în strainatate.
Campania a fost organizata în scopul combaterii a cazurilor de plasare ilegala a fortei de munca în strainatate si asigurarii unei mai bune protectii a cetatenilor romani aflati în cautarea unui loc de munca în strainatate.

rn

Mare atentie cu cine plecati la munca in strainatate!

rn

Migratia fortei de munca este un fenomen prezent în societatea romaneasca, cetatenii romani apeland adesea la societatile de intermediere sau la persoane fizice pentru obtinerea unei slujbe peste hotare.
Desfasurarea activitatii de mediere si plasare a fortei de munca în strainatate, cu încalcarea dispozitiilor legale incidente, poate avea consecinte grave asupra sigurantei si integritatii persoanelor care apeleaza la astfel de servicii, aflate în general într-o situatie precara, consecinte ce pot duce p`na la situatii de trafic de persoane în scopul exploatarii prin munca.

rn

ITM Salaj recomanda tuturor celor dornici sa plece la munca in strainatate sa fie atenti la toate prevederile contractuale si sa nu accepte sa-i fie percepute diferite tarife de catre plasator, sa ceara informatii clare cu privire la timpul de munca si la salariul oferit.
O parte a dispozitiilor legale privind plasarea fortei de munca în strainatate incalcate de-a lungul timpului se refera la perceperea de taxe în conditiile în care acestea sunt interzise de lege, neinformarea persoanei care apeleaza la serviciile unei firme de plasare despre conditiile de munca si de cazare, despre timpul de munca, despre salarizarea oferita pentru activitatea prestata. Nu putine au fost cazurile in care solicitantul a fost înselat sau chiar abandonat pe teritoriul unui stat strain.