Si-a dorit sa asigure linistea tarii si a concetatenilor, iar acum asta si face. Dan Baltan este jandarmul de 24 de ani din Zalau care se afla in prima linie in lupta cu virusul care ne-a dat tuturor vietile peste cap.

rn

Tanarul ofiter din cadrul Jandarmeriei Cluj este insa recunoscator ca poate sa fie un stalp al ordinii in vremuri haotice.
Pentru ca multi suntem curiosi cum e sa fii pe "frontul" acestui razboi cu un inamic invizibil, l-am descusut pe Dan Baltan si am aflat ce inseamna sa fii jandarm, de la pandemie incoace.

rn

Dan, cum ai ales aceasta cariera, prin intermediul careia esti trimis sa efectuezi actiuni riscante, in contextul pandemiei provocate de virusul COVID-19? Practic, esti in prima linie, avand grija de oameni.

rn

In alegerea carierei militare, un mare aport l-a avut tatal meu, care a fost cadru militar in Ministerul Apararii, insa in alegerea armei (Jandarmeria) a contat foarte mult pentru mine dorinta de a avea un contact cu cetatenii si de a fi mereu in mijlocul acestora pentru a le acorda sprijin. Misiunile Jandarmeriei sunt variate si complexe, aceasta pandemie fiind poate un moment unic in viata pentru toti cei aflati in "prima linie". Pot spune ca ma bucur pe de o parte ca am avut ocazia sa imi aduc aportul in aceasta lupta, insa ca orice cetatean astept finalul fericit al "luptei" cu acest virus.

rn

Ce rol au fortele de ordine in gestionarea acestei pandemii?

rn

Chiar daca efortul cel mai mare in timpul pandemiei este depus de catre personalul medical, fortele de ordine (Jandarmeria, Politia, Pompierii, etc.) au un rol extrem de important. Pot spune ca la nivelul jandarmeriei, misiunile s-au schimbat extrem de mult. Daca anul trecut in aceasta perioada eram angrenati in misiuni de asigurare a ordinii publice la diferite competitii sportive, concerte, festivaluri si alte evenimente publice, acum desfasuram misiuni de asigurare a ordinii publice in zona centrelor de carantina, misiuni de insotire/transport a persoanelor intoarse in tara din zonele rosii si cel mai important, misiuni de prevenire si punere in aplicare a ordonantelor militare si a legislatiei conexe starii de urgenta, respectiv starii de alerta. Chiar daca am intalnit situatii tensionate in aceasta perioada, faptul ca lucram intotdeauna in echipa, ne-a ajutat sa ne pastram moralul ridicat si sa le depasim cu brio.

rn

Dan Baltan este optimist ca vom obtine linistea, cu rezultate fericite pentru noi toti. Dar pentru asta, trebuie sa devenim cat mai uniti.

rn

Cum poate o comunitate sa devina mai puternica si mai rezistenta in fata pandemiei si a dezastrelor naturale?

rn

Din punctul meu de vedere cel mai important este sa avem grija de noi si de cei dragi noua. Chiar daca am trecut la o oarecare stare de relaxare, este foarte indicat ca intreaga comunitate sa respecte indicatiile autoritatilor si sa constientizeze faptul ca pericolul nu a trecut inca si putem relua lupta de la capat in orice moment. Consider ca pentru a deveni mai puternici in fata acestei pandemii, fiecare dintre noi trebuie sa facem o schimbare in modul in care ne raportam la cei din jur si sa fim rationali in orice activate desfasurata in aceasta perioada, de la achizitia de alimente pana la necesitatea efectuarii anumitor deplasari. Doar printr-o gandire unitara si rationala putem deveni mai puternici impreuna si putem pune capat mai repede acestei situatii exceptionale.

rn

Zalauanul Dan Baltan, care isi practica meseria in Cluj-Napoca este constient ca prin profesia sa are datoria sa lase totul deoparte pentru asigurarea linistii tarii si a concetatenilor.

rn

Noi, cetatenii, nu trebuie sa uitam ca si voi, jandarmii, sunteti vecinii, prietenii, rudele noastre.

rn

Chiar daca au existat anumite tensiuni intre cetateni si fortele de ordine, cu totii trebuie sa inteleaga faptul ca toti cei care au ales sa isi desfasoare activitatea in aceasta arma, o fac cu devotament, neglijandu-i deseori pe cei dragi, pentru a-si putea respecta juramantul pe care l-au depus.

rn

Ce ganduri le transmiti zalauanilor?

rn

In aceasta perioada vreau sa le transmit multa sanatate, sa respecte indicatiile autoritatilor si fortelor de ordine si sa constientizeze foarte bine pericolul la care suntem expusi in aceasta perioada, chiar daca este unul invizibil, pentru a ne putea bucura din nou de o viata normala.
De asemenea as vrea sa le mai transmit faptul ca suntem foarte multi tineri originari din Zalau, care ne desfasuram activitatea in sprijinul cetatenilor din Cluj-Napoca si din alte mari orase ale tarii si ma mandresc cu faptul ca aceasta mica comunitate poate sustine si ajuta prin intermediul lor, comunitati mult mai mari.

rn

Dan, te rog sa ne spui cateva lucruri despre tine.

rn

M-am nascut in 1995, in Zalau, am urmat cursurile Scolii Gimnaziale "Corneliu Coposu", iar apoi ale Colegiului National "Silvania" pe care l-am absolvit in anul 2014. In acelasi an am fost admis la Academia de Politie "Al. I. Cuza".
La Zalau am cunoscut si dragostea pentru sport. Fiind un sport de traditie la poalele Mesesului, am practicat timp de aproape 8 ani voleiul in cadrul Clubului Sportiv Scolar Zalau, avand ocazia sa il practic si in perioada academiei, alaturi de doi colegi din echipa de juniori ai CSS Zalau.

rn

In anul 2017, dupa incheierea studiilor am fost repartizat la Inspectoratul de Jandarmi Judetean Cluj, la Detasamentul din Dej. Avand in vedere ca eram la inceput de cariera, am dorit sa particip la o gama mai variata de misiuni, motiv pentru care am vrut sa ajung la Cluj. Clujul este un oras agitat, viu, cu multe oportunitati si in continua dezvoltare. M-a ajutat sa am o alta perspectiva asupra vietii, sa imi deschid orizontul si sa ma indrept spre alte idealuri. In final, as dori sa adaug faptul ca de fiecare data ma intorc cu drag in Zalau, acasa la parintii mei.