Credeam ca doar la Istoria Antica am folosit cuvintele de sclavi , sclavagism si derivatele. Semne de sclavagism modern le intalnim deja langa noi prin : 

rn

conditii improprii de munca, libertate de miscare controlata, datorii neplatite, amenintari din partea unor etnitati , lipsa banilor, etc. Barbati, femei si copii sunt exploatati zilnic pentru bani, sex, favoruri, maretie, favoritisme, etc.
Adevarate retele de traficanti de copii, fete , femei si mai nou adulti cu acte in regula pentru a fi "inrolati "pe campurile de munca ale Europei se dezvolta zilnic si auzim sau vedem realitatea zilnica. A trecut neobservata ziua de 8 Mai, ziua infiintarii PCR, a trecut neobservata Ziua de 9 Mai, sarbatorita mai de mult prin Ziua Infrangerii Fascismului in Europa. Da, asta este istoria, nu se poate nega, se poate doar aminti ca sa nu se uite trecutul si sa se corecteze prezentul. Un adevarat " soc "" a fost vestea ca in plina pandemie sa fie transportati din Romania in Europa zeci de mii de oameni pentru a lucra la straini. Adica impropriu zis, deoarece sunt fratii nostri mai mari, mai maturi, mai corpolenti din Europa Unita. E bine ? E rau ? Sunt autoritati indrituite sa analizeze, dar efectul e devastator pentru Romania. Nu avem programe viabile in agricultura. Urmarea: se pleaca in masa din tara la munci agricole in Italia, Germania, Spania, Austria. Retelele de racolare merg din om in om , simpla confirmare, inseamna deja un loc ocupat in agricultura Europei. Industria este un cuvant deja pompos acum , doar geografia dinainte de 1989 ne semnala prezenta industriei medicale, extractii, confectii, auto, utilaje sau siderurgie.Pe acest fundal de balbaiala legislativa din tara, dar probabil confome unui paragraf european se pleaca usor din Romania. Din locuri fara speranta. Tineretul nu are locuri de munca, multi asteapta moartea parintilor sa prinda o casa, un venit, un pamant mostenit si lasat fara certificat de mostenitor datorita sumelor uriase platite la tranzactii. Sclavagismul modern infloreste.Conform Codului Penal ni se dau explicatii masive dar retelele functioneaza. Drepturile si obligatiile sunt la loc de cinste, dar cine le monitorizeaza si ce masuri se iau pentru imbunatatirea mediului legislativ, nu punitiv ? Pentru ca este clar ca legislativul trebuie sa imbunatateasca si metoda contractelor directe intre persoane fizice din Romania si reprezentanti ai unor firme care nu sunt in reteaua guvernamentala de plasare forta de munca. Balcanii sunt un izvor nesecat de procurare sclavi moderni, instruiti, partial scolati iar Romania se aliniaza cu brio.
In acest timp, numeroase incalcari ale legii apar ici si colo, cheltuieli cu medicamentatia unora care nici macar nu au cotizat un ban la bugetul asigurarilor de stat, investitiile nu au loc, economia stagneaza.Legislativ nu sunt inca aduse in discutiile sechestrarile de persoane de pe fermele occidentale private, confiscarea identitatii, primirea la lucru ca zilieri fara contracte, fara asigurari de sanatate si fara simpla asigurare a unei asistente medicale minime la asa zisele " locuri de munca". Sunt si exceptii de la regula, dovada ca romanii, salajenii in principal , nu au reclamat situatii neconforme pe unde au lucrat.
Cu toate acestea, sclavagismul modern ia amploare !