Potrivit unui comunicat transmis luni, 4 mai, de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), posibilitatea ca pacientii sa fie consultati prin telefon sau online si trimiterea retetelor pe email sau alte mijloace electronice, vor fi prelungite si dupa inlaturarea starii de urgenta, la 15 mai.
Masura fusese solicitata de furnizorii de servicii medicale, tinand cont ca riscul de infectare cu Covid-19 nu va disparea odata cu ridicarea starii de rugenta.
Va prezentam comunicatul CNAS:
"O mare parte din masurile de protectie instituite in sistemul de sanatate prin Ordonante militare, care s-au dovedit benefice pentru pacienti,vor fi mentinute si in perioada urmatoare. Scopul mentinerii acestora este limitarea raspandirii infectiei cu virus SARS-COV-2 in randul populatiei care acceseaza servicii medicale.
In urma consultarilor cu specialistii din domeniul sanatatii vor fi stabilite reglementarile necesare privind modul de acordare aserviciilor medicale, care vor face obiectul unui proiect de act normativ ce va fi supus aprobarii Executivului.
Limitarea raspandirii noului coronavirus si accesul in siguranta la servicii medicale vor ramane prioritare in sistemul de sanatate. Pe perioada starii de urgenta, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a transmis recomandarea ca, atunci cand apare o problema de sanatate, pacientul sa se adreseze mai intai telefonic medicului de familie, urmand ca acesta sa decida, dupa caz, daca ii acorda o consultatie la distanta, il cheama la cabinet pentru o consultatie clasica sau il directioneaza catre un medic specialist. Aceasta recomandare va ramane valabila si in perioada urmatoare, cand CNAS va promova toate reglementarile referitoare la modalitatea de acordare a serviciilor medicale ce vor intra in vigoare.
"O parte din restrictiile instituite prin Ordonantele militare vor fi inlocuite cu noi reglementari, dar este necesar si un grad mai mare de responsabilitate din partea populatiei. Facem apel catre cetateni sa adopte in continuare un comportament prudent, in concordanta cu recomandarile specialistilor, pentru a preveni imbolnavirile cu COVID-19", a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
Patronatul Furnizorilor de servicii Medicale Private (PALMED) a solicitat inca de saptamana trecuta reglementarea accesului la serviciile prin telemedicina si dupa data de 15 mai, dupa ce consultatiile prin telefon si online s-au dovedit eficiente in aceasta perioada cu restrictii de deplasare.
Conform PALMED, mai bine de jumatate din activitatea unitaţilor medicale private a fost realizata prin telemedicina, iar in cazul cabinetelor individuale procentul a ajuns la aproximativ 80% din activitate.