Un proiect care vizeaza consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata în Romania a trecut de Senat, marti, 28 aprilie.
Astfel, pe langa faptul ca leul va deveni mai puternic, pe termen lung, romanii s-ar putea sa aiba de castigat.
Proiectul a fost adoptat cu 90 de voturi "pentru" si 40 de abtineri si isi propune consolidarea leului ca unica moneda de plata pe teritoriul Romaniei si determinarea unei repartizari juste intre vanzator sau furnizor, pe de o parte, si consumator, pe de alta parte.
Se preconizeaza ca in contractele in care partile sunt rezidenti in Romania, iar obiectul consta in prestarea de servicii sau furnizarea de utilitati, pretul sa fie exprimat numai in moneda nationala, adica in lei.
De asemenea, dispozitiile se aplica oricaror altor plati, incasari, transferuri, operatiuni in conturi curente si altele asemenea care decurg din vanzari de bunuri si prestari de servicii intre rezidenti, inclusiv din imprumuturi, credite, leasing, asigurari, service, transporturi de marfuri sau de pasageri, coletarie, mesagerie sau posta, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi.
Platile, incasarile, transferurile si orice alte asemenea operatiuni intre rezidenti, care fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, se realizeaza numai in moneda nationala (leu), cu exceptia categoriilor de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta. Toate celelalte operatiuni intre rezidenti, care nu fac obiectul comertului cu bunuri si servicii, pot fi efectuate in mod liber, fie in moneda nationala (leu), fie in valuta, mai prevede textul initiativei.
"Pentru a elimina orice clauza de indexare a pretului sau de raportare a volumului de plata in lei la o moneda de referinta, prin amendamentele adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, membrii Comisiei economice au decis sa modifice propunerea legislativa in sensul in care contractele incheiate pe o perioada nedeterminata sau pe o perioada de minimum trei ani vor fi modificate prin act aditional, in maximum 60 de zile de la data intrarii in vigoare a legii. Totodata, pentru contractele aflate in derulare, incheiate pentru o perioada mai mica de trei ani, cursul de referinta al leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul BNR din data platii efective. Forul decizional asupra amendamentelor este Camera Deputatilor", se arata in raportul de admitere la proiect.
Senatul este prima Camera sesizata.