Primele teste pentru depistarea COVID 19 vor fi realizate începând de astazi, luni, 27.04.2020, în judetul Salaj. Vom putea astfel sa diagnosticam cu celeritate pacientii infectati cu virusul 2019-nCOV, fiind asigurata interventia rapida a serviciilor de sanatate publica pentru a limita raspândirea infectiei în comunitate.

rn

În conformitate cu prevederile OUG 40/2020, pe perioada starii de urgenta, unitatile spitalicesti se afla în subordinea directa a Guvernului prin Ministerul Sanatatii, astfel ca, în acest context, ne-am ocupat înca de la data depunerii documentatiei de catre Spitalul de Urgenta Zalau ca laboratorul sa primeasca acreditarea si pentru aceasta metoda. Ministerul Sanatatii a acreditat, marti, 21 aprilie, laboratorul pentru depistarea infectiilor cu noul coronavirus, care functioneaza la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Zalau. Decizia a fost publicata în Monitorul României, partea I, nr. 325/21.04.2020. Astfel, activitatile care se vor desfasura în cadrul laboratorului vor fi incluse în Programul National de Boli Transmisibile", a declarat Virgil Turcas, prefectul judetului Salaj.

rn

Potrivit reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Salaj, activitatile desfasurate la nivelul unitatilor de specialitate pentru identificarea virusului 2019-nCOV sunt : testarea de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV, stabilite prin metodologia de supraveghere a Sindromului Respirator Acut Sever determinat de noul coronavirus COVID 19, elaborata de Institutul National de Sanatate Publica, prin Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
Obiectivul programului consta în depistarea precoce si asigurarea diagnosticului etiologic al bolilor transmisibile în vederea implementarii masurilor de limitare a raspândirii acestora.
Beneficiarii programului vor fi persoanele care au calitatea de suspecti, contacti sau simptomatici ai bolilor infectioase prevazute în reglementarile legale în vigoare si care îndeplinesc una dintre urmatoarele cerinte:

rn

1. au domiciliul în România si au calitatea de asigurat în conformitate cu prevederile art. 222 alin. (1) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
2. au domiciliul în România si nu realizeaza venituri din munca, pensie sau alte surse;
3. sunt în tranzit pe teritoriul României.
Serviciul de testare RT-PCR a persoanelor suspecte de infectare cu virusul 2019-nCOV se finanteaza de Ministerul Sanatatii, respectiv se deconteaza de catre directiile de sanatate publica la un tarif de 200 lei/testare RT-PCR efectuata pentru identificarea virusului 2019-nCOV în baza cererilor fundamentate ale unitatilor de specialitate, certificate pentru realitatea si regularitatea datelor, însotite de borderoul centralizator al serviciilor realizate si raportate.
In acest sens s-a suplimentat bugetului Programului national de supraveghere si control a bolilor transmisibile prioritare pentru a asigura testarea RT-PCR: Buget de stat – Bunuri si servicii AAPL Directia de Sanatate Publica 200 mii lei pentru trim II.
Recomandari de prioritizare a testarii pentru COVID-19:
1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar, conform definitiei de caz;
2. Contacti apropiati, simptomatici, ai cazurilor confirmate;
3. Pacienti înainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienti cu transplant de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice aflati în tratament imunosupresor, înaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare posttransplant – 2 teste la 24 de ore interval;
4. Pacienti asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusa medicamentos, la internare în spital – 2 teste la 24 de ore interval;
5. Pacienti oncologici asimptomatici aflati în curs de chimioterapie – de 2 ori pe luna;
6. Pacienti oncologici asimptomatici înainte de interventii operatorii sau manevre invazive;
7. Hemodializati simptomatici;
8. Hemodializati asimptomatici contacti cu caz confirmat, 2 testari la 6-7 zile interval; pe durata acestei perioade acestia vor fi dializati în sesiuni separate de restul pacientilor;
9. Persoane institutionalizate simptomatice;
10. Gravidele asimptomatice care se afla în carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat;
11. Personalul de îngrijire din camine de batrâni – de 2 ori pe luna;
12. Personal sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant

rn

Conform oficialilor DSP si ai Laboratorului Spitalului Judetean (Ligia Marincas, respectiv Liliana Pop), laboratorul în care se efectueaza testarile este amplasat în curtea spitalului vechi, cladirea a fost reamenajata cu circuite separate si dotata cu hota cu biosiguranta, autoclav. In vederea efectuarii serviciilor de testare, Spitalul Judetean a încheiat contracte de comodat pentru echipament PCR si contracte de colaborare cu 2 specialisti în biologie moleculara de la Gradina Botanica. Extractorul ARN prin contract de comodat s-a obtinut de la fundatia NORO. Spitalul a mai încheiat un contract de comodat cu Agentia Nationala de Zootehnie pentru un Extractor ARN si un echipament PCR cu care se va lucra concomitent, dupa livrarea testelor comandate.

rn

Pe aceasta cale, le multumesc pentru promptitudine si implicare ministrului Lucian Bode, ministrului Sanatatii, Nelu Tataru, si secretarului de stat Andrei Baciu. Totodata, apreciem disponibilitatea specialistilor de la Centrul de Cercetari Biologice Gradina Botanica Vasile Fati Jibou, a conducerii Fundatiei NORO, precum si a domnului Vaida Bela, directorul Agentiei Nationale pentru Zootehnie. Cu aceste aparate, puse la dispozitie prin contract de comodat de institutiile amintite anterior, vom reusi sa efectuam testari la nivel judetean, un câstig enorm în lupta împotriva noului coronavirus.
Demersurile noastre continua – cautam furnizori pentru aparatura necesara, pentru kit uri de testare si kit uri de extractie. Suntem în permanenta legatura cu membrii Guvernului si ai Ministerului Sanatatii, precum si cu reprezentantii mediului de afaceri – prin intermediul lor încercam sa gasim, pe toate caile, furnizori si sa scurtam, pe cât posibil, termenele pentru livrare", a mai precizat prefectul Virgil Turcas.