Organizatia Mondiala a Sanatatii demonteaza multe dintre miturile aparute in jurul COVID-19, boala ce a dus la decesul a 122.731 de oameni din intreaga lume.
rn
Astfel, oficialii OMS clarifica tote zvonurile ce au circulat in mediul online despre noul coronavirus, insa unele din ele par pentru unii lipsite de rationament logic:
rn
5G si raspandirea COVID-19: Potrivit OMS, nu exista nicio legatura intre raspandirea noului coronavirus si retelele 5G. In multe tari in care a aparut virusul nu exista astfel de retele 5G.
rn
Expunerea la soare nu impiedica raspandirea bolii: Oamenii se pot infecta cu noul coronavirus indiferent de cat de cald este afara. Multe dintre tarile cu vreme calda au raportat cazuri de COVID-19.
Respiratia si coronavirusul: Circula zvonuri potrivit carora daca iti tii respiratia 10 secunde fara a simti un disconfort inseamna ca nu ai fost infectat. Nu poti confirma infectarea cu Sars-Cov2 cu acest exercitiu de respiratie, care poate fi chiar periculos.
rn
Consumul de alcool nu va protejeaza: Consumul frecvent de alcool nu ne protejeaza impotriva bolii si poate duce chiar la alte probleme de sanatate.
Noul coronavirus nu se transmite prin muscaturi de tantar: Nu exista informatii care sa sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de tantari. Noul coronavirus se raspandeste in principal prin picaturile generate de o persoana infectata care tuseste sau stranuta, sau prin secretii nazale.
rn
Uscatoarele de maini nu sunt eficiente pentru a ucide virusul: Uscatoarele de maini nu sunt eficiente pentru a ucide virusul. Pentru a va proteja impotriva noului coronavirus, trebuie sa va curatati frecvent mainile cu o solutie pe baza de alcool sau sa le spalati cu apa si sapun.
rn
Lampa cu ultraviolete nu omoara virusul: Lampile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mainilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiatiile UV pot provoca iritatii ale pielii.
rn
Virusul nu moare daca va stropiti cu clor sau alcool: Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusii, daca sunt deja in corp. Atat alcoolul, cat si clorul, pot fi folosite pentru dezinfectarea suprafetelor, dar in conformitate cu recomandarile specialistilor.
rn
Vaccinurile impotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic si vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu ofera protectie sporita impotriva noului coronavirus. Virusul este atat de diferit incat are nevoie de un vaccin propriu.
rn
Usturoiul nu poate preveni infectia cu noul coronavirus: Usturoiul este un aliment ce poate avea unele proprietati antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada legata de consumul de usturoi.
rn
COVID-19 nu afecteaza doar seniorii: Orice persoana pot fi infectata cu noul coronavirus. Persoanele in varsta si persoanele cu afectiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul sau bolile de inima) sunt mai vulnerabile la imbolnavirea severa. OMS recomanda tuturor oamenilor sa ia masuri pentru a se proteja de virus.
rn
Antibioticele nu sunt eficiente pentru tratarea coronavirusului: Antibioticele nu functioneaza impotriva virusurilor, ci doar impotriva bacteriilor. Noul coronavirus este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament. Cu toate acestea, cei spitalizati pentru COVID-19, este posibil sa primiti antibiotice, deoarece este posibila o co-infectie bacteriana.