2009 a fost cu adevarat unul dintre cei mai nefericiti ani pe intreg mapamondul. Nu au scapat de aceasta belea nici romanii. Din contra. Parca au fost mai apasati ca altii. Saracia impusa de criza economica si-a facut simtite tenteculele la casa fiecaruia, mai abitir acum spre sfarsitul anului. Din acest motiv, cel mai asteptat personaj, al celei mai dragi sarbatori crestine, Mos Craciun are toate motivele sa cumpaneasca daca mai vine la noi, ori ba. Cadourile sale in acest an fie vor fi prea putine, fie vor lipsi cu desavasire. Nici primirea cu care Mosul era obisnuit anii trecuti nu va mai fi aceeasi, pentru ca multe din bunatati vor lipsi de pe mesele de sarbatoare, cum de altfel, din multe case, va lipsi si bradutul impodobit, simbolul Craciunului.
Si totusi, semnificatia reala a acestui praznic sta departe de bradul cu globuri si ghirlande luminoase, de cadourile scumpe, sau de forfoteala prin super-marketuri pentru pregatirea marii sarbatorii.
Insemnatatea acestui eveniment unic pentru omenire trebuie vazuta dincolo de latura materiala a existentei noastre. Ade-varata bucurie poate fi regasita in inimile noastre, nu intre darurile de sub brad, ori prin degustarea man-carurilor si bauturilor. Belsugul care ne-a fost furat de criza poate fi inlocuit cu bogatia de sentimente care-l invaluie pe fiecare crestin la aflarea vestii Nasterii Pruncului din Bethleem.
Poate fi greu la inceput sa admitem ca aceste sarbatori vin cu sacul gol, cu portofelul fara de bani, asta dupa ce ani de zile ne-am obisnuit sa facem un adevarat festin din Craciun. Dar sa nu uitam cum a venit Iisus pe lume. Cat de saracacioasa a fost ieslea lui! Cat de umila a fost intrarea lui in lumea noastra! Daca am intelege ca pe El il sar-batorim, nu ar trebui sa ne temem de saracie, pentru ca nici El nu s-a temut. Cu siguranta va veni Mosul si la noi, daca vom intelege pentru ce s-a nascut Fiul lui Dumnezeu si ce daruri ne-a adus El.