Suntem din nou in fata unui eveniment deosebit, cu extrem de multe conotatii, un eveniment celebrat in lumea intreaga: Ziua Mondiala a Vocii.
rn
Meritul acestui articol revine doamnei Dr. Anamaria Matioc, medic specialist ORL, la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, cea care a gandit celebrarea evenimentului:
rn
"Articolul il consideram cea de a cincea editie in conditii de situatie de urgenta instalata", spune doamna doctor.
rn
Care este telul acestui eveniment?
rn
Ziua Mondiala a Vocii este sarbatorita in intreaga lume pe data de 16 aprilie cu scopul de a atrage atentia asupra problemelor vocale, dar si pentru a constientiza importanta vocii umane in activitatea socio-profesionala.
rn
De cand a inceput sa fie celebrata si la Zalau?
rn
In 2016, pentru prima oara si in orasul nostru, simpozionul "Vocea expresia sufletului" a marcat Ziua Mondiala a Vocii.
rn
In contextul pandemiei, va rog sa ne spuneti, carei categorii profesionale dedicati anul acesta respectivul eveniment?
rn
In contextul epidemiologic actual, al pandemiei cu coronavirus, vocea umana poate, inainte de toate, sa uneasca si sa mangaie oamenii. Trecem prin momente grele in ceea ce priveste pacientii, familiile, prietenii si noi insine.
Comunicarea este cea care face lumea sa functioneze. Aceasta faciliteaza conexiunile umane mai ales acum, cand distantarea sociala a devenit un imperativ al vremurilor pe care le traim.
Vocea are o putere fantastica pe care noi o putem folosi si mai mult in aceasta perioada, astfel incat sa putem impartasi cu cei dragi sentimente, emotii, impresii.
rn
In calitate de medic, va rugam se ne transmiteti cateva recomandari pentru igiena vocii:
rn
Cateva din principalele reguli de igiena vocala :
– evitarea strigatelor si a vorbirii in soapta (si aceasta presupune efort si poate dauna uneori chiar mai mult decat vocea strigata);
– atentie la zgomotul de fond (de exemplu, atunci cand masina merge si motorul face zgomot, efortul depus pentru a vorbi si pentru a acoperi acest zgomot de fond este unul solicitant pentru voce, chiar daca nu ne dam seama de acest lucru);
– hidratarea corespunzatoare;
– evitarea fumatului: acesta este foarte toxic pentru organele implicate in vorbire;
– evitarea bauturilor carbogazoase;
– evitarea raclajului gatului.
rn
In ce activitati au constat evenimentele anterioare, dedicate Zilei Mondiale a Vocii?
rn
Au fost organizate simpozioane in cadrul carora partea stiintifica a fost sustinuta de medici ORL si partea artistica, care de fiecare data a valorificat in modul cel mai placut vocea, de catre colaboratorii nostri, elevi si profesori de la Liceul de Arta "Ioan Sima" din Zalau.
rn
In fiecare an evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Vocii a fost adresat unui subgrup tinta din grupul mare al profesionistilor vocali: in 2016 cantaretilor, in 2017 preotilor, in 2018 cadrelor didactice si in 2019 asistentilor medicali.
rn
In 2020, articolul acesta il consideram cea de a cincea editie in conditii de situatie de urgenta instalata.
rn
Si anul viitor sa marcam impreuna cea de a sasea editie a Zilei Mondiale a Vocii la Zalau. ", transmite Dr. Anamaria Matioc.
rn