Zalaul a comemorat implinirea a doua decenii de la „dimineata democratiei romanesti”
Din 22 decembrie 1989, zalauanii deveneau liberi. O libertate asteptata de aproape 50 de ani si pentru care, cel putin in judetul nostru, nu a curs sange. Manifestatiile din Zalau si din celelalte orase si comune din Salaj au fost facute sub semnul reconcilierii si al solidaritatii. Dar, mai presus de toate, lucrurile nu au scapat de sub control, ca in alte parti, iar salajenii nu au trebuit sa sape gropi pentru eroii Revolutiei. Un monument in onoarea conationalilor care au inteles sa moara pentru libertate a fost ridicat in centrul municipiului si acolo au fost prezenti ieri cateva zeci de zalauani care au venit sa marcheze trecerea a 20 de ani de la Revolutia din decembrie 1989.
Manifestarile au inceput cu salutul garzii de onoare formata din angajati ai Ministerului de Interne si soldati de la unitatea din Zalau, iar apoi un sobor de preoti a oficiat un te-deum in memoria romanilor care au murit in acel „decembrie rosu”. Rand pe rand, in acordurile muzicii militare, oficialitatile si membrii „Asociatiei 21 Decembrie” au depus jerbe de flori la monumentul inchinat eroilor Revolutiei.
Activitatile omagiale au continuat in Sala Avram Iancu a Primariei, unde reprezentantii autoritatilor locale si judetene au tinut discursuri si le-au acordat diplome si medalii revolutionarilor din Salaj. Amfitrionul intalnirii, Teodor Manaila (presedintele Asociatiei 21 Decembrie) a facut un scurt excurs istoric amintind contextul in care a avut loc revolutia, atat la nivel national, cat si in Zalau. Prefectul Andrei Barbu Todea a vorbit despre perioada de dinainte de ‘89, de caloriferele reci si cozile interminabile pentru un kilogram de carne, dar si despre propaganda si „baietii cu ochi albastrii” si frica dominanta „in inchisoarea numita Romania”. „In decembrie 1989 si in acesti 20 de ani am castigat libertatea de expresie si de miscare si am invatat sa nu ne mai fie frica. Multi considera ca aceste lucruri sunt un dat, dar nu trebuie sa uitam ca pentru aceste valori peste 1000 de oameni si-au dat viata”, a precizat Todea.Cu un moment de reculegere a inceput speech-ul primarului Radu Capilnasiu, care s-a axat pe revitalizarea memoriei colective, pentru ” a nu uita, pentru ca invatand din trecut vom putea evita ca un regim dictatorial sa mai poata fiinta in Romania”.
Diplome si medalii pentru revolutionari
Finalul intalnirii de la Primarie a adus in prim plan principalii participanti la evenimentele din Zalau, care au primit din partea Asociatiei „21 Decembrie” diplome si medalii comemorative. Dupa cum spunea Florin Horvath, unul din primii zalauani care s-au implicat efectiv in desfasurarea evenimentelor, „absolut toti revolutionarii din Zalau, din primul nucleu, au fost si sunt minti si suflete respectabile”.