In ultimele 24 de ore, pompierii salajeni au fost solicitati sa intervina la noua incendii, dintre care sapte (anexe in Banisor si Bezded, vegetatie uscata in care a ars si un stalp de telefonie in Rona, incendiu de vegetatie extins la material lemnos de circa 3-5 mc in Oarta de Jos, vegetatie uscata in localitatea Recea Mica, vegetatie si stufaris pe circa 1 ha la Balta Cehei, incendiu extins si la litiera padurii pe circa 8 ha de intre localitatile Buciumi si Rastolt) au fost produse din ignoranta si din nerespectarea masurilor minimale de prevenire in procesele de igienizare a terenurilor.
rn
Redam in continuare cateva aspecte legale privind desfasurarea unor astfel de actiuni:
– Lucrarile de ardere nu sunt permise decat cu obtinerea acceptului autoritatii competente de protectia mediului, dupa care este obligatorie informarea serviciilor publice comunitare pentru situatii de urgenta si obtinerea Permisului de lucru cu focul de la primaria pe raza careia se va efectua arderea. Emiterea permisului se face prin grija primarului de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta sau persoana desemnata in acest sens. Acesta se intocmeste in doua exemplare, unul se inmaneaza persoanei care executa operatiunile cu foc deschis, iar celalalt ramane la emitent.
– Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1000 la 2500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor la normele de prevenire si stingere a incendiilor, urmatoarele fapte:
arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu foc si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante care favorizeaza propagarea focului la constructii, depozite, culturi agricole, paduri, plantatii si alte vecinatati.
„Inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete si care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora„ se sanctioneaza cu amenda de 2501 la 5000 lei, conform art. 44, pct III lit. a din Legea nr. 307 / 2006 privind apararea impotriva incendiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.
rn