Programul "Prima Casa" a fost in mod oficial modificat de Legea nr. 40/2020, care a fost publicata recent in Monitorul Oficial nr. 280/2020.
Va prezentam cele mai importante noutati:
– Se introduce o limita superioara a venitului inregistrat la ANAF pentru aplicanti fara copii. Aceasta nu poate depasi 4500 de lei net, fie ca vorbim de o persoana sau de un cuplu care acceseaza programul. In aceasta limita nu intra beneficiile de asistenta sociala primite de persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil.
Aceasta limita creste la 7.000 de lei net pentru aplicantii care au unul sau mai multi copii la data solicitarii creditului garantat. Prevederea este valabila atat pentru familiile monoparentale, cat si pentru persoanele care au in intretinere unul sau mai multi copii (cu varsta sub 18 ani).
– Se adauga obligatia ca pe durata contractului de credit obtinut prin "O familie, o casa" beneficiarul sa nu dobandeasca prin cumparare singur sau impreuna cu familia o cota de 1/2 inclusiv dintr-o alta locuinta. Aceasta prevedere nu este valabila pentru mosteniri.
Daca apare o astfel de situatie, beneficiarul din cadrul programului trebuie sa decida daca isi pastreaza locuinta luata in rate sau ramane cu cealalta cumparata. In cazul in care hotaraste ca vrea sa pastreze imobilul luat prin "O familie, o casa", acesta va trebui sa notifice banca si FNGCIMM sau FRC in termen de 12 luni. La notificare va trebui adaugata dovada instrainarii celuilalt imobil dobandit, daca dobandirea e mai mare decat o cota de 1/2 din locuinta in cauza, potrivit e-juridic,manager.ro.
– Credite in programul "O familie, o casa" vor putea acorda si institutiile financiare nebancare (IFN-urile).
– Statul va garanta 50% din valoare integrala a imprumutului acordat de banca sau IFN pentru orice imobil cu destinatia de locuinta, alcatuit din una sau mai multe camere de locuit, cu terenul, caile de acces, anexele gospodaresti, facilitatile, dependintele, dotarile si utilitatile, aferente acesteia, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii si pentru orice locuinta care se incadreaza in definitia tocmai mentionata, receptionata la terminarea lucrarilor cu cel mult 5 ani inainte de data solicitarii creditului garantat, conform art. 1, alin. (1"1) si alin. (1"2) din noua forma a OUG nr. 60/2009. Exceptie fac dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Pentru celelalte tipuri de locuinta statul va garanta doar 40% din valoarea integrala a imprumutului.
Pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil astfel definit de Legea nr. 292/2011 la art. 6 statul va garanta 100% din valoarea finantarii, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare.
Conform prevederilor Legii nr. 40/2020 care modifica OUG nr. 60/2009, statul roman, prin MFP, si finantatorii vor avea drept de ipoteca legala de rangul I asupra imobilului care face obiectul garantiei pana la finalizarea procedurii de executare silita.
Astfel, imobilul obtinut prin "O familie, o casa" nu poate fi vandut pentru o perioada de 5 ani si nici nu poate fi grevat cu sarcini pe intreaga durata a garantiei.
– Avansul minim pentru obtinerea unui imprumut garantat in cadrul programului "O familie, o casa" este de 5% din pretul complet de achizitie sau din valoarea costului de construire a locuintei. Procentul reprezinta diferenta dintre pretul de achizitie al locuintei rezultat din antecontractul de vanzare-cumparare sau valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata.
Prin program vor putea fi cumparate locuinte care au o valoare de maximum 70.000 de euro, in timp ce statul va garanta maximum 66.500 de euro. Creditul luat prin "O casa, o familie" va putea fi refinantat.
– Reduceri ale dobanzii sub forma de subventie, dupa cum urmeaza: 0,5% pentru familiile cu un singur copil; 1% pentru familiile cu doi sau mai multi copii; 2% pentru persoanele care fac parte dintr-un grup vulnerabil.
Subventiile sunt acordate in baza unor verificari anuale si sunt conditionate de incadrarea de la an la an in limita veniturilor maxime prevazute mai sus, respectiv 4500 de lei net pentru persoane individuale sau cupluri fara copii si 7000 de lei net pentru familii.
De asemenea, aceasta reducere a dobanzii sub forma de subventie este conditionata si de faptul ca beneficiarul nu are restante la credit. Totodata, trebuie sa se inroleze in Spatiul Privat Virtual (SPV).
Pentru a beneficia de aceasta reducere a dobanzii trebuie depusa o cerere, deoarece ea nu se aplica automat.
"Prima casa" a devenit "O familie, o casa". Legea nr. 40/2020
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...