Rapoartele organizatiilor internationale arata ca mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale, se afla pe locul al treilea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie. Supermarket-urile prefera spre exemplu legumele
si fructele tratate chimic care arata intotdeauna bine si rezista pe raft.
Adaugarea de E-uri in produsele alimentare amelioreaza unele calitati ale alimentelor: mirosul, gustul, culoarea si aspectul. Din pacate insa unele dintre aceste E-uri au si o actiune nociva asupra sanatatii consumatorului. Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic provoaca distrugerea sistemului imunitar, care ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism, precum si o serie de tumori maligne si benigne.
Alimente… necomestibile
Margarina. Produsul a aparut in al doilea razboi mondial, in urma rationalizarii untului, devenind unul dintre cele mai toxice produse alimentare inventate vreodata. Grasimile sintetice nu pot fi arse de organism, iar ele se depun pe membrana celulelor sistemului imunitar, paralizandu-l prin depozitarea in tesuturi. Rezulatele pentru inima, creier si circulatia sangvina sunt dezastruoase.
Supele concentrate contin in exces glutamat de sodiu, E 621, considerat de specialisti ca una dintre cele mai cancerigene substante. Se foloseste si pentru conservarea laptelui, branzeturilor, mezelurilor si ciupercilor. Ministerul Alimentatiei din SUA i-a informat public pe oameni ca glutamatul de sodiu este unul dintre principalii factori care produc Alzheimer si Parkinson.
Guma de mestecat, destinata in special copiilor, contine nu mai putin de sapte-opt tipuri de substante chimice. Cine mesteca regulat guma se expune colesterolului (E320) si cancerului (E950 si E951).
Bauturile racoritoare contin si ele (unele) aditivi nocivi, cel mai folosit fiind acidul citric (E330) sau sarea de lamaie. Bauturile cu aroma de citrice sunt dintre cele mai daunatoare. Colorantii folositi, E102 si E110, sunt foarte periculosi.
Bomboanele intens colorate si, in general, tot ce contine coloranti. Producatorii au inventat si substituienti ai zaharului, dintre care cel mai nociv este aspartamul (E950 si E951), care provoaca peste 70 de tipuri de boli mortale.
E-urile de care trebuie sa ne ferim
ƒ¾ E110 – Sunset yellow – colorant galben – cancerigen – dulciuri, prajituri, budinci sucuri; ƒ¾ E123 – Amarant – colorant rosu – cancerigen, interzis in SUA si Rusia – dulciuri, jeleuri, branza topita; ƒ¾ E124 – Ponceau 4R – colorant rosu – toxic interzis in SUA – mezeluri; ƒ¾ E127 – Eritrozina – colorant rosu – provoaca cancer al tiroidei la animale, posibil si la om – alcool, inghetata, prajituri, bomboane, sucuri racoritoare; ƒ¾ E128 – Rosu 2 G – colorant – mutagen si toxic, interzis in SUA si Australia – carne de hamburgeri; ƒ¾ E211 – Acidul benzoic si derivatii sai – posibil cancerigen, interzis in SUA – unele bauturi racoritoare; ƒ¾ E220/E228 – Sulfiti – conservanti – provoaca alergii – hamburgeri, cartofi deshidratati, fructe confiate, prajituri, bere, vin, otet de vin; ƒ¾ E230 – Bifenil – conservant – toxic, interzis in Australia – citrice; ƒ¾ E231 – Ortofenilfenol – conservant – toxic, posibil cancerigen, interzis in SUA si Australia – citrice; ƒ¾ E233 – Tiabendazol – conservanti – toxic, interzis in Australia – citrice; ƒ¾ E249/E252 – Nitrati si nitriti – conservanti – posibil cancerigen – mezeluri si alimente conservate prin sarare, branza; ƒ¾ E320 – Butil-hidroxi-anisol BHA – conservant – posibil cancerigen – conservant, cartofi deshidratati, uleiuri vegetale, supe concentrate, sosuri, guma de mestecat; ƒ¾ E425 – Glucomanan – agent de textura – toxic respirator – jeleuri; ƒ¾ E621 – Glutamat monosodic MSG – provoaca efecte neurotoxice – condimente, supe concentrate; ƒ¾ E95 – Acetsulfam K – indulcitor – posibil cancerigen, interzis in SUA – guma de mestecat, produse zaharoase, bauturi racoritoare; ƒ¾ E954 – Zaharina – indulcitor – posibil cancerigen – guma de mestecat, produse dulci, bauturi racoritoare.
Lista E-urilor cancerigene
E131, E123, E142 (colorati), E211 (acidul benzoic si derivatii sai – conservant), interzis in SUA, dar permis la noi, se gaseste in unele bauturi racoritoare, E213, E214, E215, E217 (conservanti), in unele bauturi racoritoare. E230 (conservant), E621 (glutamatul de sodiu), potentiator de arome. E631, E632 si E633- inozinati. Guanilati – E627, E628, E629. Rinoglucidele (potentiatori de gust si aroma) E634 si E635. Majoritatea sunt interzise in SUA. (Informatii furnizate de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare).
Atentie la otrava din raft
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...